Påsktårta med sött fågelbo
  • Tid 40 min + 40 minuter i ugn
  • Ugn 175º

Påsktårta med sött fågelbo

3.32 (25 betyg)

En supergod och enkel påsktårta med härlig krämig fyllning med smak av apelsin och Nutella.

  • Tillagningstid 40 min + 40 minuter i ugn
  • Ingredienser 17
  • Ugnstemperatur 175º

Ingredienser

16 bitar
  • 100 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl råsocker
Fyllning:
  • 5 dl vispgrädde
  • 400 g rumsvarm Nutella
  • 0.5 dl apelsinjuicekoncentrat
  • 1 apelsin, finrivet skal
  • 1 msk vaniljsocker
Topping:
  • 2 askar Noblesse
  • chokladägg
Fågelbo:
  • 1 dl socker
  • 0.5 apelsin
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen och häll i mjölken. Blanda mjöl, kakao och bakpulver. Vispa ägg och socker pösigt. Vänd ner de torra ingredienserna och tillsätt smörmjölken. Rör till en jämn smet.

  2. 2

    Häll smeten i en smord, bröad form ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 40 min. Känn med sticka att den är klar. Låt tårtbottnen kallna.

Fyllning

  1. 1

    Vispa grädden. Vänd ner Nutella i lite mer än hälften av grädden. Vänd ner juice, apelsinskal och vaniljsocker i resten av grädden.

  2. 2

    Dela tårtbottnen i 3 delar med en lång kniv. Fördela nutellafyllningen mellan de tre delarna. Toppa tårtan med apelsingrädden och täck även kanterna. Lägg noblesschokladen omlott runt tårtan och toppa med chokladägg.

Fågelbo

  1. 1

    Smält försiktigt socker i en stekpanna under omrörning. Sockret ska bli gyllene men inte brännas så var försiktig med värmen. Ta bort från plattan och låt svalna något. Sockret ska nu rinna långsamt. Dela en apelsin och lägg på ett bakplåtspapper. Ringla över det smälta sockret i ett korstvärsan mönster och låt sockret stelna helt, ca 30 min. Lossa försiktigt sockret från apelsinen. Bilda ett fågelbo liknande näste mitt på tårtan av antingen hela kreationen eller av delarna om den går itu. Fyll korgen med chokladägg. Servera direkt, sockret smälter efter några timmar i grädden.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Istället för ströbröd till formen går det bra med kokosflingor eller mannagryn.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

42 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Rudolf

    Tre ord. Fab.U.Lus Asså my god mina barn bara vräkte i sig munsbiten.

  • kristin

    Den var mäktig efter påskmaten men uppskattad! Hade lite problem med fågelboet men jag missade delen med det att man skulle ha bakplåtspapper på apelsinen :P

  • Bella

    Kladdig och för mastig. Kompakt tårta, kommer inte att göra igen

  • Veronika

    Hellyckad! Supergod! Vinner på att stå en stund i kylen innan servering. Svårt att misslyckas bara man vispar grädden rätt fast. Fick grädda 70 min.

Visa fler

Liknande recept