Janssons frestelse
  • Tid 1 tim
  • Ugn 200º

Janssons frestelse

3.31 (13 betyg)

En klassiker som passar både till jul, påsk och midsommar.

  • Tillagningstid 1 tim
  • Ingredienser 6
  • Ugnstemperatur 200º

Ingredienser

5 portioner
  • 1 kg potatis vintersort t ex mandel, king edward
  • 2 gula lökar
  • 200 g ansjovisfilé, spara spadet
  • 4 dl grädde
  • 0.75 dl ströbröd
  • 25 g smör
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Skala potatis och lök. Skär löken i tunna skivor och potatisen i fina strimlor. Om potatisen läggs i vatten för att inte mörkna ska den rinna av väl. Fräs gärna löken i lite av fettet.

  2. 2

    Varva potatis, lök och ansjovis i en smord ugnssäker form, börja och sluta med potatis. Häll över ansjovisspadet och grädden eller gräddmjölken. Strö över lite ströbröd och lägg små fettklickar överst.

  3. 3

    Grädda i mitten av ugnen tills potatisen är mjuk, ca 45 min.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Om du gör större sats i en långpanna (30 × 40 cm) blir 2-2,5 sats lagom. Sätt in långpannan i 225°, sänk till 200° och grädda ca 1 timme.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

2 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Britta/webbredaktionen

    @Lermix Ja, det har smugit sig in några nollor för mycket. 1 kg ska det vara.

  • Lermix

    Jag tycker att 100 kg potatis verkar mycket till en Janssons