Knäck
  • Tid 40 min
  • Svårighetsgrad Medel

Knäck

3.47 (64 betyg)

Gott julgodis med smak av kola och nötter.

  • Tillagningstid 40 min
  • Ingredienser 4
  • Svårighetsgrad Medel
Lakritsknäck Smakrikt

Ingredienser

75 stycken
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl sirap
  • 2 dl socker
  • 0.75 dl skållad och hackad mandel
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Ställ ut knäckformar på en plåt eller bricka. Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull. Doppa ner en digital stektermometer i kastrullen. Koka kraftigt utan lock tills termometern visar 125°, 20-30 min. Vid 130° blir knäcken mycket hård. Tillsätt mandeln.

  2. 2

    Fördela knäcksmeten i formarna med två teskedar. Det måste gå ganska fort innan smeten stelnar. Förvara knäcken svalt i burk med lock och med smörgåspapper mellan varje lager.

I mikrovågsugn

  1. 1

    Gör en halv sats i taget. Blanda grädde, sirap och socker i ett kärl som tål höga temperaturer, t ex en bryggkanna i glas utan metalldelar. Tillaga på full effekt (ca 750 W) 7-8 min. Rör i mandel. Häll upp i knäckformar.

Kulprov

  1. 1

    Doppa lite av smeten i en kopp med kallt vatten. När smeten kan rullas till en kula är smeten färdigkokt. Temperaturen är då 120-125°.

Sätt ett betyg

18 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Linus

    Tog Max 10 min att koka och ändå bli lite för hårda. Annars kanongott!

  • Carina

    Supergoda med lite mortlad turkisk peppar i :)

  • BlackPussySlayer_88

    Kanongott, tack ska ni ha Willys!

  • Sarah o Jenny

    Mycket bra recept mycket gott, blev extra gott med lite salt och smör. Kommer använda det igen!

Visa fler