Carpaccio

Carpaccio

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(75)

Oxfilé kommer verkligen till sin rätt i denna lyxiga förrätt på tunt, tunt skivad rå filé med parmesan, pinje, olivolja!

Tillagningstid: 15 minuter
4 portioner
  • 400 g oxfilé, fryst som halvtinats
  • Smaksättning:
  • 0.5 msk flingsalt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 0.5 dl fin olivolja
  • 1 dl balsamvinäger, reducerad till hälften
  • 50 g rucola
  • 2 dl riven parmesan
  • 1 dl rostade pinjenötter
  • Smaksättning svensk variant:
  • 0.5 msk flingsalt
  • 2 msk riven pepparrot
  • 0.5 citron, pressad saft
  • 4 msk hackad persilja
  • 4 msk brynt smör
  • Smaksättning asiatisk variant:
  • 0.5 msk flingsalt
  • 1 lime, pressad saft
  • 0.5 chili, urkärnad, finhackad
  • 1 dl cashewnötter, rostade, hackade
  • 1 dl färsk koriander, hackad

Gör så här

  1. Skär oxfilén så tunt som möjligt med välslipad kniv eller skärmaskin. Det är enklast om köttet är halvtinat. Lägg plastfolie på en skärbräda och lägg på ¼ av köttskivorna. Lägg en bit plastfolie ovanpå och banka ut köttet riktigt tunt med handen.
  2. Fortsätt så med resten av köttskivorna och vänd efter hand upp dem på stora tallrikar, lite omlott. Salta, peppra, ringla över olja och balsamvinäger. Toppa med rucola, parmesan och pinjenötter. Eller välj någon av de andra smaksättningarna!

Reducering av balsamvinäger

  1. Koka ihop vinägern till en trögflytande konsistens, cirka fem minuter. Det finns även färdigreducerad, så kallad balsamicosirap, att köpa.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Carpaccio
18 st
  • Ingredienser (18)
  • 400 g oxfilé, fryst som halvtinats
  • Smaksättning:
  • 0.5 msk flingsalt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 0.5 dl fin olivolja
  • 1 dl balsamvinäger, reducerad till hälften
  • 50 g rucola
  • 2 dl riven parmesan
  • 1 dl rostade pinjenötter
  • Smaksättning svensk variant:
  • 0.5 msk flingsalt
  • 2 msk riven pepparrot
  • 0.5 citron, pressad saft
  • 4 msk hackad persilja
  • 4 msk brynt smör
  • Smaksättning asiatisk variant:
  • 0.5 msk flingsalt
  • 1 lime, pressad saft
  • 0.5 chili, urkärnad, finhackad
  • 1 dl cashewnötter, rostade, hackade
  • 1 dl färsk koriander, hackad

Carpaccio

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(75)

Oxfilé kommer verkligen till sin rätt i denna lyxiga förrätt på tunt, tunt skivad rå filé med parmesan, pinje, olivolja!

Tillagningstid: 15 minuter
4 portioner

Gör så här

  1. Skär oxfilén så tunt som möjligt med välslipad kniv eller skärmaskin. Det är enklast om köttet är halvtinat. Lägg plastfolie på en skärbräda och lägg på ¼ av köttskivorna. Lägg en bit plastfolie ovanpå och banka ut köttet riktigt tunt med handen.
  2. Fortsätt så med resten av köttskivorna och vänd efter hand upp dem på stora tallrikar, lite omlott. Salta, peppra, ringla över olja och balsamvinäger. Toppa med rucola, parmesan och pinjenötter. Eller välj någon av de andra smaksättningarna!

Reducering av balsamvinäger

  1. Koka ihop vinägern till en trögflytande konsistens, cirka fem minuter. Det finns även färdigreducerad, så kallad balsamicosirap, att köpa.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!