Crème brûlée
  • Ugn 125º
  • Svårighetsgrad Enkel

Crème brûlée

3.61 (119 betyg)

Crème brûlée är krämig, vaniljig och len.

  • Ingredienser 6
  • Ugnstemperatur 125º
  • Svårighetsgrad Enkel

Tillagningstid: Cirka 1 timme + tid att kallna

Ingredienser

4 portioner
  • 6 ägg, endast gulan
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
Topping:
  • 4 msk strösocker ev mer
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Vispa äggulor och socker lätt. Koka upp grädde och mjölk. Häll den varma gräddmjölken över äggblandningen under omrörning. Sila gärna blandningen så försvinner eventuella äggklumpar.

  2. 2

    Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna med en knivspets och rör ner dem i smeten. Fördela smeten i 4 ugnssäkra portionsformar à 2 deciliter.

  3. 3

    Ställ formarna i en långpanna i nedre delen av ugnen. Häll kokande vatten i långpannan upp till halva formarnas höjd. Grädda 45–60 minuter (den kortare tiden för låga formar). Smeten ska vara lite lös i mitten, den stelnar medan den kallnar. Ställ formarna kallt, gärna över natten.

Topping

  1. 1

    Strö socker över ytan när brûléen är helt kall. Smält sockret med en liten gasolbrännare tills det fått färg och är knäckigt.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sockret kan smältas högst upp i ugnen i 275 grader, grill, med ugnsluckan öppen, cirka 3 minuter. Passa noga så att det inte blir bränt.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

6 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Marie Palerius

    Älskar crème brûlée men har aldrig gjort det förr men med detta recept gick det enkelt och den blev supergod!

  • kerstin ljunghall

    full poäng utmärkt rec. lättlagat. Gott.

  • Lisa

    Det var för sött

  • Kristoffer

    Halvera mängden socker, så blir det bra!

Visa fler