Scones
  • Tid 25 min
  • Ugn 225º
  • Svårighetsgrad Enkel

Scones

3.39 (70 betyg)

Ett bra sconesrecept som lätt kan varieras med nötter, frukt och frön.

  • Tillagningstid 25 min
  • Ingredienser 6
  • Ugnstemperatur 225º
  • Svårighetsgrad Enkel

Ingredienser

12 stycken
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 4 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 0.5 tsk salt
  • 100 g smör
  • 4 dl mjölk eller filmjölk
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Värm ugnen till 225°. Mät upp mjöl, bakpulver, och salt i en bunke eller en matberedare. Skär margarinet i små bitar och lägg i bunken eller i matberedaren. Smula det med en gaffel eller i matberedaren till en grynig massa. Häll i mjölken och knåda ihop till en deg.

  2. 2

    Häll lite mjöl på en arbetsbänk. Ta upp degen och lägg på arbetsbänken. Dela degen i delar. Forma den till rullar, ca 20 cm långa. Skär rullarna i ca 3 cm breda bitar. Smörj bakplåten eller lägg på ett bakplåtspapper. Lägg degbitarna på bakplåten. Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda i ca 15 minuter. Servera scones nygräddade.

Kakscones

  1. 1

    Dela degen i delar. Platta med mjölad hand ut varje del till en rund kaka, cirka 15 cm i diameter. Ta en kniv och gör ett kryss i varje kaka. Pricka (nagga) kakorna med en gaffel.

Extra lyxiga scones

  1. 1

    Blanda degen med t ex russin eller korinter, hackade nötter eller mandel. Ta ca 0,5 dl av varje sort. Tillsätt gärna också rivet skal av ca 0,5 vältvättad apelsin.

För dig som inte tål allt

  1. 1

    Utan mjölk: Välj mjölkfritt margarin. Byt ut mjölk eller filmjölk mot vatten, havre- eller risdryck. Utan gluten: Byt ut vetemjölet mot glutenfri mix och tillsätt fiberhusk i degspadet. Utan ägg: inga problem, ingår inte i receptet. Laktoslågt: Välj låglaktosmjölk eller filmjölk.

Sätt ett betyg

11 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Christoffer

    Anny... Om du bara hade kollat liiiite ovanför ingredienslistan så ser du att det ska bli tolv stycken.. Ha koll innan du gnäller. De är för övrigt riktigt goda!

  • Anny

    Förvirrande recept. "Dela degen i delar" står det, men varken för rullen eller kakversionen står det hur många? Påverkar tjocklek och därmed slutprodukt.

  • Ulla

    Godaste scones jag bakat!

  • Daniel.

    Blev alldeles för kladdiga. Hamna i sopkorgen. Tack Coop.

Visa fler