Falafel
  • Tid 45 min
  • Svårighetsgrad Avancerad

Falafel

2.88 (57 betyg)

Kryddiga, halvfrasiga bollar, perfekta som plockmat och fin-fina i en brödklämma tillsammans med sallad och sås.

  • Tillagningstid 45 min
  • Ingredienser 18
  • Svårighetsgrad Avancerad
Cashewfrikadeller Barnvänlig variant

Ingredienser

4 portioner
  • 3 dl kikärter
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar
  • 2 tsk malen mald spiskummin
  • 1 tsk malen koriander
  • 0.5 purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl persilja
  • 0.5 citron, pressad saft efter smak
  • 1 msk vetemjöl eller kikärstmjöl
  • 0.5 dl olja att steka eller fritera i
Yoghurtsås:
  • 2 dl matyoghurt
  • 0.5 tsk salt
  • svartpeppar
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 tsk flytande honung
  • 0.5 dl hackad färsk koriander eller persilja
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Blötlägg kikärterna. Kör kikärterna i matberedare eller mixer tillsammans med salt och kryddor till en massa. Finhacka lök och persilja och blanda i kikärtssmeten. Tillsätt ev lite citronsaft. Blanda i 1-2 msk vetemjöl eller kikärtsmjöl om massan inte vill hålla ihop. Forma små bullar.

  2. 2

    Stek bullarna i lite olja i en stekpanna, ett par minuter per sida. Eller hetta upp olja (så att den täcker falafeln) till 180° i en liten tjockbottnad kastrull. Använd termometer eller lägg i en bit vitt bröd som ska bli gyllenbrunt på 1 minuter.

  3. 3

    Lägg i några bullar i taget och fritera dem 1-2 minuter. Låt dem rinna av på hushållspapper.

Yoghurtsås

  1. 1

    Blanda ihop alla ingredienser till yoghurtsåsen.

Servering

Servera falafel och yoghurtsås med tabbouleh eller i pitabröd med strimlad isbergssallad.
Sätt ett betyg

6 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Coop

    Lars L och Linda: Hej! Vad synd att falafelsmeten inte höll ihop. Prova att tillsätta lite mer mjöl. Lycka till i köket! /Elsa, webbredaktör

  • Lars L

    God smak, men smeten höll inte ihop.

  • Linda

    Mitt resultat blev katastrof. God smak dock. Smeten höll ihop när jag rullade men i pannan gick de isär till ett mishmash

  • Reynir Böðvarsson

    Det gick åt skogen när jag använde detta recept. Kommer nog att använda blötlagda ärtor nästa gång och inte kokta.

Visa fler