
Falafeltallrik
Betyg (1-5):
Hemmagjord falafel som görs på torkade kikärtor och serveras med pommes och picklad rödkål. Toppa med vitlökssås så har du en riktigt god middag.
4 portioner
- 900 g pommes frites
- 400 g rödkål eller vitkål
- 0.5 dl ättiksprit (12 %)
- 1 dl strösocker
- 2 dl vatten
- 1 kruka persilja, hackad
- 1 gul lök, tunt skivad
- Falafel
- 250 g kikärter torra
- 1 gul lök, grovriven
- 2 vitlöksklyftor, finrivna
- 1 kruka koriander, finhackad
- 2 msk malen spiskummin
- 1 krm bikarbonat
- 1 liter rapsolja, till fritering
- 1 tsk salt
- Vitlökssås
- 1 dl majonnäs
- 1 dl turkisk yoghurt
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- 1 tsk malen svartpeppar
- 0.5 tsk salt
Gör så här
- Sätt ugnen på 225⁰.
- Tillaga pommes enligt anvisning på förpackningen. Strimla kålen tunt och lägg i en bunke. Koka upp ättiksprit, socker och vatten och häll över kålen.
Falafel
- Lägg kikärterna i en stor bunke, häll på rikligt med vatten. Låt stå i rumstemperatur minst 8 timmar. Skölj kikärterna i kallt vatten. Mixa en liten mängd i taget (ca 3 dl) i en matberedare så att de blir mosiga men inte en helt slät massa.
- Blanda alla ingredienser ordentligt och låt smeten stå och vila minst 30 min. Tillsätt lite vatten om smeten känns för smulig. Den ska vara klibbig men inte vattnig.
- Hetta upp oljan till 180° i en stekpanna eller kastrull med höga kanter. Oljan ska komma ca 5 cm upp på kanten. Krama ihop lite smet till en rund boll, lite mindre än en pingisboll. Lägg försiktigt ner en i taget med t ex en hålslev. Oljan ska genast börja fräsa och de ska inte sjunka till botten.
- Fritera några åt gången ca 1 minut. De ska få en fin, krispig yta. Låt rinna av på hushållspapper. Det blir ca 16 st.
Vitlökssås
- Blanda majonnäs, yoghurt, vitlök, svartpeppar och salt.
- Servera falafel med pommes, kål, vitlökssås, hackad persilja och lök.
Tips

Köp frysta falafels istället om du har ont om tid.
Falafeltallrik
Betyg (1-5):
Hemmagjord falafel som görs på torkade kikärtor och serveras med pommes och picklad rödkål. Toppa med vitlökssås så har du en riktigt god middag.
4 portioner
Gör så här
- Sätt ugnen på 225⁰.
- Tillaga pommes enligt anvisning på förpackningen. Strimla kålen tunt och lägg i en bunke. Koka upp ättiksprit, socker och vatten och häll över kålen.
Falafel
- Lägg kikärterna i en stor bunke, häll på rikligt med vatten. Låt stå i rumstemperatur minst 8 timmar. Skölj kikärterna i kallt vatten. Mixa en liten mängd i taget (ca 3 dl) i en matberedare så att de blir mosiga men inte en helt slät massa.
- Blanda alla ingredienser ordentligt och låt smeten stå och vila minst 30 min. Tillsätt lite vatten om smeten känns för smulig. Den ska vara klibbig men inte vattnig.
- Hetta upp oljan till 180° i en stekpanna eller kastrull med höga kanter. Oljan ska komma ca 5 cm upp på kanten. Krama ihop lite smet till en rund boll, lite mindre än en pingisboll. Lägg försiktigt ner en i taget med t ex en hålslev. Oljan ska genast börja fräsa och de ska inte sjunka till botten.
- Fritera några åt gången ca 1 minut. De ska få en fin, krispig yta. Låt rinna av på hushållspapper. Det blir ca 16 st.
Vitlökssås
- Blanda majonnäs, yoghurt, vitlök, svartpeppar och salt.
- Servera falafel med pommes, kål, vitlökssås, hackad persilja och lök.
Tips

Köp frysta falafels istället om du har ont om tid.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!