Falafeltallrik

Falafeltallrik

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(8)

Hemmagjord falafel som görs på torkade kikärtor och serveras med pommes och picklad rödkål. Toppa med vitlökssås så har du en riktigt god middag.

4 portioner
  • 900 g pommes frites
  • 400 g rödkål eller vitkål
  • 0.5 dl ättiksprit (12 %)
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1 kruka persilja, hackad
  • 1 gul lök, tunt skivad
  • Falafel
  • 250 g kikärter torra
  • 1 gul lök, grovriven
  • 2 vitlöksklyftor, finrivna
  • 1 kruka koriander, finhackad
  • 2 msk malen spiskummin
  • 1 krm bikarbonat
  • 1 liter rapsolja, till fritering
  • 1 tsk salt
  • Vitlökssås
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 1 tsk malen svartpeppar
  • 0.5 tsk salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225⁰.
  2. Tillaga pommes enligt anvisning på förpackningen. Strimla kålen tunt och lägg i en bunke. Koka upp ättiksprit, socker och vatten och häll över kålen.

Falafel

  1. Lägg kikärterna i en stor bunke, häll på rikligt med vatten. Låt stå i rumstemperatur minst 8 timmar. Skölj kikärterna i kallt vatten. Mixa en liten mängd i taget (ca 3 dl) i en matberedare så att de blir mosiga men inte en helt slät massa.
  2. Blanda alla ingredienser ordentligt och låt smeten stå och vila minst 30 min. Tillsätt lite vatten om smeten känns för smulig. Den ska vara klibbig men inte vattnig.
  3. Hetta upp oljan till 180° i en stekpanna eller kastrull med höga kanter. Oljan ska komma ca 5 cm upp på kanten. Krama ihop lite smet till en rund boll, lite mindre än en pingisboll. Lägg försiktigt ner en i taget med t ex en hålslev. Oljan ska genast börja fräsa och de ska inte sjunka till botten.
  4. Fritera några åt gången ca 1 minut. De ska få en fin, krispig yta. Låt rinna av på hushållspapper. Det blir ca 16 st.

Vitlökssås

  1. Blanda majonnäs, yoghurt, vitlök, svartpeppar och salt.
  2. Servera falafel med pommes, kål, vitlökssås, hackad persilja och lök.

Tips

Köp frysta falafels istället om du har ont om tid.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Falafeltallrik
20 st
  • Ingredienser (20)
  • 900 g pommes frites
  • 400 g rödkål eller vitkål
  • 0.5 dl ättiksprit (12 %)
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1 kruka persilja, hackad
  • 1 gul lök, tunt skivad
  • Falafel
  • 250 g kikärter torra
  • 1 gul lök, grovriven
  • 2 vitlöksklyftor, finrivna
  • 1 kruka koriander, finhackad
  • 2 msk malen spiskummin
  • 1 krm bikarbonat
  • 1 liter rapsolja, till fritering
  • 1 tsk salt
  • Vitlökssås
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 1 tsk malen svartpeppar
  • 0.5 tsk salt

Falafeltallrik

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(8)

Hemmagjord falafel som görs på torkade kikärtor och serveras med pommes och picklad rödkål. Toppa med vitlökssås så har du en riktigt god middag.

4 portioner

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225⁰.
  2. Tillaga pommes enligt anvisning på förpackningen. Strimla kålen tunt och lägg i en bunke. Koka upp ättiksprit, socker och vatten och häll över kålen.

Falafel

  1. Lägg kikärterna i en stor bunke, häll på rikligt med vatten. Låt stå i rumstemperatur minst 8 timmar. Skölj kikärterna i kallt vatten. Mixa en liten mängd i taget (ca 3 dl) i en matberedare så att de blir mosiga men inte en helt slät massa.
  2. Blanda alla ingredienser ordentligt och låt smeten stå och vila minst 30 min. Tillsätt lite vatten om smeten känns för smulig. Den ska vara klibbig men inte vattnig.
  3. Hetta upp oljan till 180° i en stekpanna eller kastrull med höga kanter. Oljan ska komma ca 5 cm upp på kanten. Krama ihop lite smet till en rund boll, lite mindre än en pingisboll. Lägg försiktigt ner en i taget med t ex en hålslev. Oljan ska genast börja fräsa och de ska inte sjunka till botten.
  4. Fritera några åt gången ca 1 minut. De ska få en fin, krispig yta. Låt rinna av på hushållspapper. Det blir ca 16 st.

Vitlökssås

  1. Blanda majonnäs, yoghurt, vitlök, svartpeppar och salt.
  2. Servera falafel med pommes, kål, vitlökssås, hackad persilja och lök.

Tips

Köp frysta falafels istället om du har ont om tid.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!