Klassisk falafel

Klassisk falafel

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(70)

Kryddiga, halvfrasiga bollar, perfekta som plockmat och fin-fina i en brödklämma tillsammans med sallad och sås.

Tillagningstid: 45 minuter
Svårighetsgrad:Avancerad
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 3 dl torkade kikärter
  • 1 tsk salt
  • 0.5 dl olja att steka eller fritera i
  • 1 msk vetemjöl eller kikärstmjöl
  • 0.5 citron, pressad saft efter smak
  • 1 dl persilja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0.5 purjolök
  • 1 tsk malen koriander
  • 2 tsk malen mald spiskummin
  • svartpeppar
  • Yoghurtsås:
  • 1 tsk flytande honung
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • svartpeppar
  • 2 dl matyoghurt
  • 0.5 dl hackad färsk koriander eller persilja
  • 0.5 tsk salt

Gör så här

  1. Blötlägg kikärterna. Kör kikärterna i matberedare eller mixer tillsammans med salt och kryddor till en massa. Finhacka lök och persilja och blanda i kikärtssmeten. Tillsätt ev lite citronsaft. Blanda i 1-2 msk vetemjöl eller kikärtsmjöl om massan inte vill hålla ihop. Forma små bullar.
  2. Stek bullarna i lite olja i en stekpanna, ett par minuter per sida. Eller hetta upp olja (så att den täcker falafeln) till 180° i en liten tjockbottnad kastrull. Använd termometer eller lägg i en bit vitt bröd som ska bli gyllenbrunt på 1 minuter.
  3. Lägg i några bullar i taget och fritera dem 1-2 minuter. Låt dem rinna av på hushållspapper.

Yoghurtsås

  1. Blanda ihop alla ingredienser till yoghurtsåsen.

Servering

Servera falafel och yoghurtsås med tabbouleh eller i pitabröd med strimlad isbergssallad.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Henrik

2019-01-17

Man ska använda torra kikärtor som blötläggs 12 timmar.

Coop

2018-11-14

Lars L och Linda: Hej! Vad synd att falafelsmeten inte höll ihop. Prova att tillsätta lite mer mjöl. Lycka till i köket! /Elsa, webbredaktör

Lars L

2018-11-14

God smak, men smeten höll inte ihop.

Linda

2017-06-22

Mitt resultat blev katastrof. God smak dock. Smeten höll ihop när jag rullade men i pannan gick de isär till ett mishmash

Reynir Böðvarsson

2016-01-16

Det gick åt skogen när jag använde detta recept. Kommer nog att använda blötlagda ärtor nästa gång och inte kokta.

Emma

2015-12-06

Superbra recept!

Ebba

2014-05-30

Jättegott! Jag lagade detta till mig och min familj och de tyckte verkligen om det! Passade väldigt bra till pita-brödet också!

Liknande recept

Spara recept

Paj på pålägg

Betyg
Betyg
(40)
Spara recept

Tacopaj med gräddfil, cocktailtomater och feferoni

Betyg
Betyg
(189)
Spara recept

Chorizo med potatissallad

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Rostad pumpasoppa med myntaolja

Betyg
Betyg
(19)
Spara recept

Kryddrubbade kycklingmedaljonger med raw slaw-sallad

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Gourmetrulle

Betyg
Betyg
(25)
Spara recept

Gräddkokta rotfrukter med soltorkade tomater

Betyg
Betyg
(45)
Spara recept

Snabb matjesgratäng

Betyg
Betyg
(1)
Klassisk falafel
18 st
  • Ingredienser (18)
  • 3 dl torkade kikärter
  • 1 tsk salt
  • 0.5 dl olja att steka eller fritera i
  • 1 msk vetemjöl eller kikärstmjöl
  • 0.5 citron, pressad saft efter smak
  • 1 dl persilja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0.5 purjolök
  • 1 tsk malen koriander
  • 2 tsk malen mald spiskummin
  • svartpeppar
  • Yoghurtsås:
  • 1 tsk flytande honung
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • svartpeppar
  • 2 dl matyoghurt
  • 0.5 dl hackad färsk koriander eller persilja
  • 0.5 tsk salt

Klassisk falafel

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(70)

Kryddiga, halvfrasiga bollar, perfekta som plockmat och fin-fina i en brödklämma tillsammans med sallad och sås.

Tillagningstid: 45 minuter
Svårighetsgrad:Avancerad
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Blötlägg kikärterna. Kör kikärterna i matberedare eller mixer tillsammans med salt och kryddor till en massa. Finhacka lök och persilja och blanda i kikärtssmeten. Tillsätt ev lite citronsaft. Blanda i 1-2 msk vetemjöl eller kikärtsmjöl om massan inte vill hålla ihop. Forma små bullar.
  2. Stek bullarna i lite olja i en stekpanna, ett par minuter per sida. Eller hetta upp olja (så att den täcker falafeln) till 180° i en liten tjockbottnad kastrull. Använd termometer eller lägg i en bit vitt bröd som ska bli gyllenbrunt på 1 minuter.
  3. Lägg i några bullar i taget och fritera dem 1-2 minuter. Låt dem rinna av på hushållspapper.

Yoghurtsås

  1. Blanda ihop alla ingredienser till yoghurtsåsen.

Servering

Servera falafel och yoghurtsås med tabbouleh eller i pitabröd med strimlad isbergssallad.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Henrik

2019-01-17

Man ska använda torra kikärtor som blötläggs 12 timmar.

Coop

2018-11-14

Lars L och Linda: Hej! Vad synd att falafelsmeten inte höll ihop. Prova att tillsätta lite mer mjöl. Lycka till i köket! /Elsa, webbredaktör

Lars L

2018-11-14

God smak, men smeten höll inte ihop.

Linda

2017-06-22

Mitt resultat blev katastrof. God smak dock. Smeten höll ihop när jag rullade men i pannan gick de isär till ett mishmash

Reynir Böðvarsson

2016-01-16

Det gick åt skogen när jag använde detta recept. Kommer nog att använda blötlagda ärtor nästa gång och inte kokta.

Emma

2015-12-06

Superbra recept!

Ebba

2014-05-30

Jättegott! Jag lagade detta till mig och min familj och de tyckte verkligen om det! Passade väldigt bra till pita-brödet också!

Liknande recept

Spara recept

Paj på pålägg

Betyg
Betyg
(40)
Spara recept

Tacopaj med gräddfil, cocktailtomater och feferoni

Betyg
Betyg
(189)
Spara recept

Chorizo med potatissallad

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Rostad pumpasoppa med myntaolja

Betyg
Betyg
(19)
Spara recept

Kryddrubbade kycklingmedaljonger med raw slaw-sallad

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Gourmetrulle

Betyg
Betyg
(25)
Spara recept

Gräddkokta rotfrukter med soltorkade tomater

Betyg
Betyg
(45)
Spara recept

Snabb matjesgratäng

Betyg
Betyg
(1)