Falafel från Falafelbaren
  • Tid 30 min + 8 tim blötläggning

Falafel från Falafelbaren

3.94 (16 betyg)

Grunden i hela måltiden! Nyfriterade är de oslagbara.

  • Tillagningstid 30 min + 8 tim blötläggning
  • Ingredienser 8

Ingredienser

4 portioner
  • 250 g torkade kikärtor
  • 1 gul lök, grovriven
  • 2 vitlöksklyftor, finrivna
  • 1 kruka koriander, finhackad
  • 2 msk malen spiskummin
  • 1 tsk salt
  • 1 krm bikarbonat
  • 1 liter rapsolja, till fritering
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Lägg kikärterna i en stor bunke, häll på rikligt med vatten. Låt stå i rumstemperatur minst 8 timmar.

  2. 2

    Skölj kikärterna i kallt vatten. Mixa en liten mängd i taget (ca 3 dl) i en matberedare så att de blir mosiga men inte en helt slät massa.

  3. 3

    Blanda alla ingredienser ordentligt och låt smeten stå och vila minst 30 min. Tillsätt lite vatten om smeten känns för smulig. Den ska vara klibbig men inte vattnig.

  4. 4

    Hetta upp oljan till 180° i en stekpanna eller kastrull med höga kanter. Oljan ska komma ca 5 cm upp på kanten. Krama ihop lite smet till en rund boll, lite mindre än en pingisboll. Lägg försiktigt ner en i taget med t ex en hålslev. Oljan ska genast börja fräsa och de ska inte sjunka till botten. Fritera några åt gången ca 1 minut. De ska få en fin, krispig yta. Låt rinna av på hushållspapper. Det blir ca 16 st.

Tips:

  1. 1

    Låt oljan från friteringen kallna helt och häll över i en PET-flaska med lock. Använd snart igen till fritering eller släng flaskan. Olja i stora mängder är inte bra för våra avlopp.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
De torkade kikärterna ska inte kokas – bara blötläggas innan mixning.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar