
Falafel från Falafelbaren
Betyg (1-5):
Grunden i hela måltiden! Nyfriterade är de oslagbara.
Tillagningstid: 30 min + 8 tim blötläggning
4 portioner
- 250 g torkade kikärtor
- 1 gul lök, grovriven
- 2 vitlöksklyftor, finrivna
- 1 kruka koriander, finhackad
- 2 msk malen spiskummin
- 1 krm bikarbonat
- 1 liter rapsolja, till fritering
- 1 tsk salt
Gör så här
- Lägg kikärterna i en stor bunke, häll på rikligt med vatten. Låt stå i rumstemperatur minst 8 timmar.
- Skölj kikärterna i kallt vatten. Mixa en liten mängd i taget (ca 3 dl) i en matberedare så att de blir mosiga men inte en helt slät massa.
- Blanda alla ingredienser ordentligt och låt smeten stå och vila minst 30 min. Tillsätt lite vatten om smeten känns för smulig. Den ska vara klibbig men inte vattnig.
- Hetta upp oljan till 180° i en stekpanna eller kastrull med höga kanter. Oljan ska komma ca 5 cm upp på kanten. Krama ihop lite smet till en rund boll, lite mindre än en pingisboll. Lägg försiktigt ner en i taget med t ex en hålslev. Oljan ska genast börja fräsa och de ska inte sjunka till botten. Fritera några åt gången ca 1 minut. De ska få en fin, krispig yta. Låt rinna av på hushållspapper. Det blir ca 16 st.
Tips:
- Låt oljan från friteringen kallna helt och häll över i en PET-flaska med lock. Använd snart igen till fritering eller släng flaskan. Olja i stora mängder är inte bra för våra avlopp.
Tips

De torkade kikärterna ska inte kokas – bara blötläggas innan mixning.
Falafel från Falafelbaren
Betyg (1-5):
Grunden i hela måltiden! Nyfriterade är de oslagbara.
Tillagningstid: 30 min + 8 tim blötläggning
4 portioner
Gör så här
- Lägg kikärterna i en stor bunke, häll på rikligt med vatten. Låt stå i rumstemperatur minst 8 timmar.
- Skölj kikärterna i kallt vatten. Mixa en liten mängd i taget (ca 3 dl) i en matberedare så att de blir mosiga men inte en helt slät massa.
- Blanda alla ingredienser ordentligt och låt smeten stå och vila minst 30 min. Tillsätt lite vatten om smeten känns för smulig. Den ska vara klibbig men inte vattnig.
- Hetta upp oljan till 180° i en stekpanna eller kastrull med höga kanter. Oljan ska komma ca 5 cm upp på kanten. Krama ihop lite smet till en rund boll, lite mindre än en pingisboll. Lägg försiktigt ner en i taget med t ex en hålslev. Oljan ska genast börja fräsa och de ska inte sjunka till botten. Fritera några åt gången ca 1 minut. De ska få en fin, krispig yta. Låt rinna av på hushållspapper. Det blir ca 16 st.
Tips:
- Låt oljan från friteringen kallna helt och häll över i en PET-flaska med lock. Använd snart igen till fritering eller släng flaskan. Olja i stora mängder är inte bra för våra avlopp.
Tips

De torkade kikärterna ska inte kokas – bara blötläggas innan mixning.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Malin
2019-01-10
Sjukt goda!