Falafel från Falafelbaren

Falafel från Falafelbaren

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(23)

Grunden i hela måltiden! Nyfriterade är de oslagbara.

Tillagningstid: 30 min + 8 tim blötläggning
4 portioner
  • 250 g torkade kikärtor
  • 1 gul lök, grovriven
  • 2 vitlöksklyftor, finrivna
  • 1 kruka koriander, finhackad
  • 2 msk malen spiskummin
  • 1 krm bikarbonat
  • 1 liter rapsolja, till fritering
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Lägg kikärterna i en stor bunke, häll på rikligt med vatten. Låt stå i rumstemperatur minst 8 timmar.
  2. Skölj kikärterna i kallt vatten. Mixa en liten mängd i taget (ca 3 dl) i en matberedare så att de blir mosiga men inte en helt slät massa.
  3. Blanda alla ingredienser ordentligt och låt smeten stå och vila minst 30 min. Tillsätt lite vatten om smeten känns för smulig. Den ska vara klibbig men inte vattnig.
  4. Hetta upp oljan till 180° i en stekpanna eller kastrull med höga kanter. Oljan ska komma ca 5 cm upp på kanten. Krama ihop lite smet till en rund boll, lite mindre än en pingisboll. Lägg försiktigt ner en i taget med t ex en hålslev. Oljan ska genast börja fräsa och de ska inte sjunka till botten. Fritera några åt gången ca 1 minut. De ska få en fin, krispig yta. Låt rinna av på hushållspapper. Det blir ca 16 st.

Tips:

  1. Låt oljan från friteringen kallna helt och häll över i en PET-flaska med lock. Använd snart igen till fritering eller släng flaskan. Olja i stora mängder är inte bra för våra avlopp.

Tips

De torkade kikärterna ska inte kokas – bara blötläggas innan mixning.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Malin

2019-01-10

Sjukt goda!

Falafel från Falafelbaren
8 st
  • Ingredienser (8)
  • 250 g torkade kikärtor
  • 1 gul lök, grovriven
  • 2 vitlöksklyftor, finrivna
  • 1 kruka koriander, finhackad
  • 2 msk malen spiskummin
  • 1 krm bikarbonat
  • 1 liter rapsolja, till fritering
  • 1 tsk salt

Falafel från Falafelbaren

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(23)

Grunden i hela måltiden! Nyfriterade är de oslagbara.

Tillagningstid: 30 min + 8 tim blötläggning
4 portioner

Gör så här

  1. Lägg kikärterna i en stor bunke, häll på rikligt med vatten. Låt stå i rumstemperatur minst 8 timmar.
  2. Skölj kikärterna i kallt vatten. Mixa en liten mängd i taget (ca 3 dl) i en matberedare så att de blir mosiga men inte en helt slät massa.
  3. Blanda alla ingredienser ordentligt och låt smeten stå och vila minst 30 min. Tillsätt lite vatten om smeten känns för smulig. Den ska vara klibbig men inte vattnig.
  4. Hetta upp oljan till 180° i en stekpanna eller kastrull med höga kanter. Oljan ska komma ca 5 cm upp på kanten. Krama ihop lite smet till en rund boll, lite mindre än en pingisboll. Lägg försiktigt ner en i taget med t ex en hålslev. Oljan ska genast börja fräsa och de ska inte sjunka till botten. Fritera några åt gången ca 1 minut. De ska få en fin, krispig yta. Låt rinna av på hushållspapper. Det blir ca 16 st.

Tips:

  1. Låt oljan från friteringen kallna helt och häll över i en PET-flaska med lock. Använd snart igen till fritering eller släng flaskan. Olja i stora mängder är inte bra för våra avlopp.

Tips

De torkade kikärterna ska inte kokas – bara blötläggas innan mixning.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Malin

2019-01-10

Sjukt goda!