Kastruller

Mitt första kök

I mammas kök är man van vid att "allt" finns. Det handlar bara om att hitta det man letar efter. I det första egna köket är problemet ofta det omvända.

När man som bäst behöver något så finns det inte och det spelar ingen roll hur länge man letar. Det är väl också så att man formar sitt kök och samlar på sig den utrustning som behövs.

Man klarar sig med mikro, kyl och frys

Om man inte har några stora ambitioner med sin matlagning klarar man sig utmärkt med en bra mikrovågsugn, en kyl och en frys. Men de allra flesta av oss ser nog bara mikron som ett komplement. Kylen och frysen har naturligtvis sin givna plats i alla kök.

Ordentliga knivar och brynstål

Låt oss börja från början. Du behöver några ordentliga knivar. En liten och två större. Den lilla används för att hacka, ansa och skära små grönsaker med. De större använder du till större grönsaker, kyckling, kött, fisk och bröd.

Knivar tillhör de där sakerna som du bör köpa nytt. Dels för att det är viktigt att knivarna ligger bra i handen och känns bekväma att arbeta med, men också för att det är viktigt att de är riktigt vassa.

För att behålla kvaliteten är det bra om du kan förvara knivarna i till exempel ett knivblock av trä eller på en magnetlist på väggen. Ett brynstål, som du använder för att slipa knivarna med, kan vara överkurs men du kommer garanterat att få stor nytta av det.

Minst tre skärbrädor

Efter knivar kommer skärbrädor. Valet står ofta mellan plast eller trä och fick vi göra valet åt dig skulle det definitivt bli plast, framförallt av hygieniska skäl. En skärbräda av plast är lättare att göra ren och du kan till och med köra den i diskmaskin, om du har en.

Det är viktigt att du har ett antal skärbrädor, minst tre stycken om vi får råda. En liten, som du enbart använder till att hacka lök på. En lite större för frukt och grönt och en riktigt rejäl med gott om utrymme för att stycka kyckling, skära kött eller filéa fisk på.

Tänk på att bakterierna från rå kyckling kan ge riktigt tråkig magsjuka om de sprids vidare från knivar och skärbrädor. Diska direkt efter användandet alltså.

Vikten av rejäla plastskålar

På tal om köksutrustning av plast kan vi inte nog poängtera vikten av ett par rejäla plastskålar. Oersättliga när du ska vispa ihop en omelett, knåda en deg eller något som kräver att du ska blanda ihop ett antal ingredienser. Höga kanter och stadig botten är viktiga detaljer.

Stekpannor och kastruller

Fräs, puttra, stek och stormkoka. Stekpannor och kastruller med andra ord. När det gäller stekpannor så har du att välja mellan lättare stekpannor med plastbeläggning (tefal, teflon, silverstone eller titan) och gjutjärnspannor. De förstnämnda är perfekta att steka mat i som kräver låg värme och lång tillagningstid. Den speciella ytan gör att du inte behöver använda så mycket fett i matlagningen. Det är viktigt att du använder stekspadar av plast eller trä för att inte repa beläggningen, vilket även gäller vid disk. Undvik svampar som kan skada ytan och använd gärna ett milt handdiskmedel.

Gjutjärnspannans massiva metall behåller värmen väldigt väl och kräver att du sänker värmen i god tid för att maten inte ska bränna fast. Riktigt bra blir gjutjärnspannan först efter ett antal måltider. Diska endast i varmt vatten (undantaget är om du till exempel stekt lök, sill, viss korv eller rökta produkter, då använder du ett milt handdiskmedel) och torka ur den med hushållspapper för att undvika rost. Du kan också smörja pannan med vanlig majs- eller rapsolja med jämna mellanrum för att den inte ska torka ut.

Storleken på dina kastruller

Rostfritt stål eller aluminium med plastbeläggning. En liten med tjock botten för alla de där underbara såserna du skall tillaga. En lite större för potatis och ris och en riktigt rejäl för pasta och hel fisk. Med de här tre varianterna är du rejält rustad.

Andra bra saker till köket

En måttsats med deciliter, matsked, tesked och kryddmått kommer snabbt att visa sig vara ett måste, likaså potatisskalaren, konservöppnaren och korkskruven. Visp, träslev, träsked, slickepott och stekspadar för de olika stekpannorna är också viktiga. Vitlökspressen är viktig för vissa men mindre viktig för andra.

Något som både är praktiskt och snyggt är en gammaldags mortel för att krossa pepparkorn och färska örter. Pepparkvarnen bidrar till att det ser ut som om det är någon med ambitioner som regerar i köket. Rivjärn måste vi också lägga in på måstelistan, likaså durkslag.

Nu bygger vi om

Logga in på figuren uppe till höger för att komma till Mitt Coop och se din personliga information.

Vad mer är nytt?

Logga in
Logga in

Logga in och samla dina butiker här
Då har du öppettider, reklamblad och annat viktigt alltid nära till hands.

Logga in


Logga in så kommer du åt dina listor i appen när du ska handla och delar dem automatiskt med alla i ditt hushåll. Smart!