
Kanelbullar
Kanelsnurror eller kanelsnäckor - vår recept på klassiska kanelbullar med kanel och pärlsocker är en storfavorit. Perfekt att frysa in och ta fram när fikagäster väntas.
- 5 dl mjölk
- 125 g rumsvarmt smör
- 50 g jäst
- 1 dl vit sirap eller socker
- 1.5 tsk kardemumma
- 13 dl vetemjöl
- 0.5 tsk salt
- Fyllning:
- 1 dl florsocker
- 2 msk kanel
- 100 g smör
- Garnering:
- 1 uppvispat ägg
- 0.5 dl pärlsocker eller mandelspån
Gör så här
- Värm mjölken i en kastrull till 37º (fingervarmt). Smula jästen i en stor bunke och rör ut den med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, smör, sirap eller socker, salt och kardemumman och rör om. Tillsätt nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen10 min för hand tills den blir slät och blank. Täck den med bakduk och låt jäsa på rumsvarmt ställe 60 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela den i två delar. Kavla ut varje degbit till en avlång, ca 1 cm tjock platta. Blanda ingredienserna till fyllningen och bre över degplattorna. Vik plattan tredubbelt på längden. Skär varje längd i 20 avlånga strimlor. Snurra strimlorna några varv och gör en knut. Lägg den färdiga bullen på plåt smord eller med bakplåtspapper. Jäs under bakduk ytterligare 30 minuter.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker eller mandel. Grädda i mitten av ugnen 6-8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Jäsningen blir bäst om alla ingredienser har samma temperatur. Ta därför fram allting en timme innan du ska baka. Kom ihåg att degen är känslig för drag.
Alternativa fyllningar
- 150 g riven mandelmassa blandad med 2 msk smör eller margarin och 1-2 tsk kanel eller 1-2 rivna äpplen eller 4 dl lingon.2 dl äppelmos eller apelsinmarmelad eller sylt.100 g margarin blandat med 0,75 dl råströsocker eller brun farin eller strösocker och 2 tsk stött kardemumma eller 2 tsk vaniljsocker eller 1 dl russin.
Tål inte allt!
- Mjölk: Byt mot havre- eller sojadryck och använd mjölkfritt margarin.Gluten: Använd ljus glutenfri mix.Ägg: Pensla bullarna med mjölk.
Tips

Pensla bullarna med sockerlag så fort du tagit ut dem ur ugnen. Då håller de sig extra saftiga!
Kanelbullar
Kanelsnurror eller kanelsnäckor - vår recept på klassiska kanelbullar med kanel och pärlsocker är en storfavorit. Perfekt att frysa in och ta fram när fikagäster väntas.
Gör så här
- Värm mjölken i en kastrull till 37º (fingervarmt). Smula jästen i en stor bunke och rör ut den med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, smör, sirap eller socker, salt och kardemumman och rör om. Tillsätt nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen10 min för hand tills den blir slät och blank. Täck den med bakduk och låt jäsa på rumsvarmt ställe 60 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela den i två delar. Kavla ut varje degbit till en avlång, ca 1 cm tjock platta. Blanda ingredienserna till fyllningen och bre över degplattorna. Vik plattan tredubbelt på längden. Skär varje längd i 20 avlånga strimlor. Snurra strimlorna några varv och gör en knut. Lägg den färdiga bullen på plåt smord eller med bakplåtspapper. Jäs under bakduk ytterligare 30 minuter.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker eller mandel. Grädda i mitten av ugnen 6-8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Jäsningen blir bäst om alla ingredienser har samma temperatur. Ta därför fram allting en timme innan du ska baka. Kom ihåg att degen är känslig för drag.
Alternativa fyllningar
- 150 g riven mandelmassa blandad med 2 msk smör eller margarin och 1-2 tsk kanel eller 1-2 rivna äpplen eller 4 dl lingon.2 dl äppelmos eller apelsinmarmelad eller sylt.100 g margarin blandat med 0,75 dl råströsocker eller brun farin eller strösocker och 2 tsk stött kardemumma eller 2 tsk vaniljsocker eller 1 dl russin.
Tål inte allt!
- Mjölk: Byt mot havre- eller sojadryck och använd mjölkfritt margarin.Gluten: Använd ljus glutenfri mix.Ägg: Pensla bullarna med mjölk.
Tips

Pensla bullarna med sockerlag så fort du tagit ut dem ur ugnen. Då håller de sig extra saftiga!
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2021-09-29
Vad roligt att ni är så många som gillar vårt recept på kanelbullar! :)
2016-10-02
Byt ut 2dl av mjölet mot dinkelmjöl så smakar de lite mer.
2014-08-04
Sirap i fyllningen är jättegott! Jag tycker mina fyllningar slår coops! Sen har jag ett bra kalljäsningsrecept på kardemummabullar ( byt fyllning för att göra kanelbullar) som blir supersaftigt! Urminkokbok.blogg.se
2014-03-29
Det här är mitt absoluta favoritrecept på kanelbullar, de blir alltid väldigt lyckade. Jag brukar göra 32 bullar istället för 40 då blir de ännu godare :-) Jag blev så glad att receptet stod här för jag köper alltid Änglamarksmjöl och det receptet är inte lika gott som det här som finns på det vanliga Coop-mjölet...
2013-03-17
Blir alltid goda och saftiga bullar med det här receptet!
2012-10-03
1,5 tsk hel eller malen kardemumma.
2012-10-03
Goda bullar men ni har glömt att skriva kardemumma i degen , hur mycket ?? 1 - 2 tsk blir bra
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2021-09-29
Vad roligt att ni är så många som gillar vårt recept på kanelbullar! :)
Per
2016-10-02
Byt ut 2dl av mjölet mot dinkelmjöl så smakar de lite mer.
Emmie
2014-08-04
Sirap i fyllningen är jättegott! Jag tycker mina fyllningar slår coops! Sen har jag ett bra kalljäsningsrecept på kardemummabullar ( byt fyllning för att göra kanelbullar) som blir supersaftigt! Urminkokbok.blogg.se
Leif Lindström
2014-03-29
Det här är mitt absoluta favoritrecept på kanelbullar, de blir alltid väldigt lyckade. Jag brukar göra 32 bullar istället för 40 då blir de ännu godare :-) Jag blev så glad att receptet stod här för jag köper alltid Änglamarksmjöl och det receptet är inte lika gott som det här som finns på det vanliga Coop-mjölet...
Therese
2013-03-17
Blir alltid goda och saftiga bullar med det här receptet!
2012-10-03
1,5 tsk hel eller malen kardemumma.
Kristin Eriksson
2012-10-03
Goda bullar men ni har glömt att skriva kardemumma i degen , hur mycket ?? 1 - 2 tsk blir bra