Morotsbröd i långpanna
  • Tid 90 min
  • Ugn 225º
  • Svårighetsgrad Medel

Morotsbröd i långpanna

3.59 (111 betyg)

Ett sötare mörkt brytbröd som är gott tillfrukost såväl som till soppan.

  • Tillagningstid 90 min
  • Ingredienser 8
  • Ugnstemperatur 225º
  • Svårighetsgrad Medel
Siktkaka Enklare variant

Ingredienser

24 stycken
  • 5 dl mjölk eller vatten
  • 50 g jäst
  • 0.5 dl olja
  • 200 g finrivna morötter
  • 1 tsk salt
  • 2 msk sirap eller socker
  • 4 dl vetemjöl special
  • 9 dl fullkornsmjöl av Dinkel
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Värm mjölken eller vattnet till 37°(fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, flytande margarin eller olja, morötter, salt, sirap eller socker och nästan allt mjöl. Spara lite fullkornsmjöl av dinkel till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en deg. Jäs den övertäckt ca 30 minuter.

  2. 2

    Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Platta ut den i en långpanna (ca 30 x 40 cm), smord eller med bakplåtspapper. Skär degen med en mjölad kniv i 24 bitar. Nagga degen. Jäs under bakduk i ca 30 minuter. Grädda i mitten av 15-20 minuter. Ta ut brödet ur långpannan och låt det svalna på galler under bakduk.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
För mjölkfritt; Använd vatten eller havredryck och mjölkfritt margarin eller olja. För glutenfritt Byt ut mjölet mot ca 1,2 dl glutenfri mix för varje dl och tillsätt 1,5 msk (för 24 stycken) fiberHUSK i degspadet. Degen kan vara något lös.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

42 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Inger

    Hur ska man kunna ta upp denna rinnande deg på ett bakbord? Och jag har inte mätt fel. Det gick naturligtvis inte att skära degen med mjölad kniv. Den flöt ihop direkt. Måste man anpassa mjölmängden till hur saftiga de rivna morötterna är kanske? De kanske ska vara grovrivna fast det står finriven.

  • oliver

    det var got och saftit.

  • Pauline

    Underbart gott bröd! Barnen älskar det särskilt om man minskar på fullkornsmjölet och tar lite mer vetemjöl ;)

  • Martina

    Går det att göra brödet i en avlång gorm så det går att göra skivor av det?:)

Visa fler