Kyckling i krämig parmesan- och timjansås
  • Tid 45 min
  • Ugn 225º

Kyckling i krämig parmesan- och timjansås

4.6 (5 betyg)

Enkel bjudrätt med kycklingfilé serveras till en fantastiskt god sås på grädde, parmesan och timjan.

  • Tillagningstid 45 min
  • Ingredienser 18
  • Ugnstemperatur 225º

Ingredienser

4 portioner
  • 4 kycklingbröstfiléer med skinn
  • 2 tsk flingsalt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 1 msk neutral olja
  • 1 msk smör
Parmesan- och timjansås
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 msk smör
  • 2 dl torrt vitt vin eller matvin
  • 3 dl grädde
  • 5 timjankvistar
  • 1.5 msk kycklingfond
  • 2 dl finriven parmesanost
  • salt
Rostade grönsaker
  • 1 kg pumpa
  • 3 msk olivolja
  • 2 tsk flingsalt
  • 200 g svartkål eller grönkål
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Sätt ugnen på 225°. Rostade grönsaker: Skala och skär pumpan i större bitar. Vänd runt i olja på en ugnsplåt och salta. Rosta mitt i ugnen ca 30 min.

  2. 2

    Vänd varsamt runt bitarna efter ca 20 min. Riv bitar av kålen från stjälken och lägg in bladen de sista 6 min av ugnstiden.

  3. 3

    Hetta upp en stekpanna och stek kycklingfiléerna i olja och smör tills skinnsidan fått färg och knaprig yta. Vänd och stek även undersidan till fin färg.

  4. 4

    Salta, peppra, sänk värmen och stek tills de nästan är genomstekta (innertemperatur 50°). Lyft kycklingen ur pannan. Fräs lök och vitlök glansigt i smör. Häll i vin och grädde och lägg i timjankvistar och fond.

  5. 5

    Låt småputtra några min. Tillsätt parmesan. Smaka av. Lägg tillbaka kycklingen och låt den stekas klart i såsen (gärna under lock), till en innertemperatur på 67°.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Det går att byta ut pumpan mot sötpotatis eller vanlig potatis.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

2 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Werner

    Nästa gång blir det med rotfrukter istället för pumpa. God sås!

  • Cecilia

    Supergod sås!