Krukor och jord

Odla i kruka

Här hittar du information om olika sorters odlingskärl, om förarbete, skötselråd och allt annat du behöver för att odla i kruka.

Med växter i kärl och krukor kan du få en prunkande trädgård på minsta lilla utrymme, på terrassen, balkongen eller yttertrappan. Du kan odla överallt, på berg, under buskar och träd, i träd och uppefter väggar. Många fler växtslag än man tror kan odlas i kärl bara man följer några enkla grundregler: god dränering, stor jordvolym och tillräckligt med vatten och näring hela säsongen.

Planteringskärl

Oftast är det växten som får avgöra val av planteringskärl. Man vet vilka växter man gärna vill ha. Kärlet kommer i andra hand. Ett medvetet val av både kärl och växt kan dock förhöja prydnadsvärdet betydligt.

Ler- och stengodskrukor är vackra, populära och allt billigare. Lerkrukor är oftast mindre frosttåliga än glaserat stengods eftersom de suger åt sig fukt. Det finns dock extra hårdbränd terrakotta och specialbehandlade lerkärl som tål frost. Förvissa dig om att krukorna tål frost om de ska stå ute över vintern. De bör vara vidare upptill än nertill och absolut inte ha inböjd kant. Tänk på att oglaserade lerkärl torkar ut snabbt. Många krukor i handeln är vackert dekorerade och målade, små prydnader i sig. Men de förtar lätt intrycket av växterna och ska därför väljas med omsorg.

Trälådor passar alltid bra till växter. Impregnerat eller målat trä har förstås längre livslängd än obehandlat. En innerlåda av plast förlänger hållbarheten. Plastkrukor är lätta, billiga och ganska hållbara. De finns nu i mer naturnära färger, betydligt vackrare än de bländande vita krukor som varit så vanliga.

Nätkorgar tätade med mossa, efter engelsk förebild s.k. hanging baskets, är högsta mode. Tänk på att de behöver ordentlig upphängningsanordning och noggrann passning för att inte torka ut.

Gör en nätkorg så här: Klä nätets insida undan för undan med mossa, kokos massa eller liknande. Lägg en bit plast halvvägs upp utanpå mossan och fyll med jord. Stick in växter genom mossan i plastens överkant. Fortsätt med mossa, plantor och jord tills korgen är full. Plantera slutligen växter uppe i korgen.

Det finns även självvattnande kärl där man med längre mellanrum fyller på ett vattenförråd i botten på en speciell ytterkruka.
Men leta också i källare och förråd eller på loppis och auktion. Här kan man göra fynd som passar utmärkt till planteringskärl – gamla trä- och zinkbaljor, hinkar, lådor, kärror m.m.

Välj stora kärl, ju större kärl desto mindre skötsel. Beräkna minst 1,5 – 2 liter jord per planta. 5 liter är absolut minimum för vad en urna eller ampel bör rymma. Starkväxande plantor som praktpetunia och ampelbidens behöver minst 10 liter för att komma till sin rätt. Fleråriga växter kräver betydligt mer om de ska klara vintern och växa till sig. Ett fruktträd kan behöva minst 100 liter.

Se till att kärlet har ordentliga dräneringshål, gärna en bit upp på sidan så att ett litet vattenförråd kan bli kvar i botten. Kärl som står på golv eller hänger över grannens balkong behöver fat eller liknande som samlar upp överskottsvatten. Raka krukor och lådor står stadigast. Ju tjockare material krukan är gjord av desto jämnare blir temperaturen i krukan. Mörka kärl blir varmare än ljusa.

Jorden

Jorden ska vara näringsrik och vattenhållande men samtidigt porös och gärna lite grov så den inte packar sig. Sådan jord ska innehålla en hög andel ljus torv. Använd bra planteringsjord eller egentillverkad kompostjord. Blanda i hönsgödsel (eller en blandning av blodmjöl, benmjöl och träaska) eller långtidsverkande gödselmedel och eventuellt lecakulor. Det finns även färdigblandade specialjordar för balkong-/krukodling. Jämför näringsinnehållet på påsarna (det kan variera ganska mycket) och välj den med mest näring om du inte näringsvattnar regelbundet. Lägg ett dränerande lager (3 – 5 cm) av leca, grus eller tegelkross i botten.

De fleråriga växterna behöver lite ny jord på våren. Skrapa av det övre jordlagret och fyll på ny näringsrik jord. Lyft upp jordklumpen och se om den är helt tät av rötter. Då är det dags att byta till ett större kärl. Men det finns också växter som vill stå trångt för att blomma t ex Agapanthus, Afrikas blå lilja.

Plantering och skötsel

Vattna igenom plantorna ordentligt innan du sätter dem i krukan. Tryck till lätt så att plantan har bra jordkontakt. Vattna. Utsätt inte plantorna för starkt solljus direkt efter plantering.

Gödselvattna med flytande växtnäring eller några korn hönsgödsel varannan vecka om du inte använt långtidsverkande gödselmedel. I så fall börjar du istället gödselvattna någon gång i juli eller om blomningen och den friska grönskan börjar avta. Mellan gödselvattningarna behövs naturligtvis vattning allt efter behov och väderlek. Tänk på att krukodling kräver mycket vatten. Om du inte har självvattnande kärl eller en snäll granne som vattnar när du reser bort kan du lösa problemet med en vattendunk och tjockt bomullsgarn som slang mellan dunken och krukan.

Putsa regelbundet bort vissna blommor så varar blomningen längre. Petunia, pelargon, fuchsia m.fl . blir tätare och blomrikare om de toppas ganska kraftigt på våren.

Växtförslag

Möjligheterna att välja och kombinera i krukor är näst intill oändliga. Sommarblommor, perenner, svagväxande prydnadsträd och buskar, bär, kryddor och grönsaker. Bara fantasin sätter gränser!

Välj helst bara ett växtslag i små kärl. I större kärl kan man kosta på sig att komponera med färger och former. Plantera höga sorter i mitten om krukan står fritt eller i bakgrunden om den står mot en vägg eller plank. En stomme av långlivade växter som enar, gräs, murgröna, ormbunkar, rabatteternell eller sommarcypress kan sen kompletteras allt efter säsong med olika blommor: penséer och lökar på våren, begonior, petunior, margueriter och rosor på sommaren och cyklamen, krysantemum och prydnadskål på hösten.

Ettåriga sommarblommor är förstås vanligast eftersom de är tacksamma och blommar länge. Det finns idag ett stort utbud av sorter och färger utöver de vanliga Flitiga Lisa, lobelia, pelargon, petunia och tagetes. Praktpetunia, den mer småblommiga million bell, ampelbidens och rabatteternell är populära nykomlingar lämpliga för amplar och stora krukor med sin kraftiga växt. Fler relativt nya eller mindre vanliga men odlingsvärda sommarblommor är ampelpilört, blåmåra, echeveria, heliotrop, jätteverbena, leverbalsam, murbinka, snokört, tigeröga, trumpetblomma och violverbena.

Stora och höga blir ballongblomma, paradisblomster, ricin och tofsamarant.

Vackert bladverk har ajania, bladmynta, curryplanta och helgonört.

I höst-/vinterkrukan passar lingon, skimmia, vaktelbär och vinterrosling.

Kryddor och köksväxter passar också i krukor t.ex. värmeälskande basilika och rosmarin men också tomat, gurka och paprika (på solig och skyddad plats). Sallad, kålväxter, dill och fänkål gör sig utmärkt bland blommorna.

Odlingsvärda perenner är bl.a. kinesisk kärleksört, revsuga, olika nävor, stjärnfl ocka, låg riddarsporre, funkia, viol, olika bräckor, fjällbrud, taklök och styvklematis.

Även vilda växter gör sig bra t.ex. strandtrift, tusensköna, kungsmynta, gåsört, käringtand, backtimjan och fetknopp.

Den som vill odla buskar och träd i kärl bör tänka på att välja svagväxande sorter och fruktträd på svagväxande grundstam eller rotbeskära plantorna kraftigt för att hålla dem småväxta.

På höjden kan man odla både blommande och ätbara klätterväxter på spaljéer och olika ställningar. Ettåriga: bönor, ärtor, blomman för dagen, klockranka, luktärt, lejongapsranka, slinger- och fjärilskrasse och spanska flaggan. Fleråriga: humle, klematis, rosenvial.

Perenner, buskar och träd i kruka är naturligtvis känsligare för kyla än om de skulle odlas i marken eftersom kylan lättare tränger in. De bör alltså skyddas, antingen genom att de förvaras i kallt men frostfritt utrymme: garage, inglasad balkong, kolonistuga eller liknande eller genom att bädda in krukan i isolerande material som glasfiber, frigolit, tidningspapper, torra löv. Står växten utan tak bör isoleringsmaterialet skyddas från väta med plast eller liknande.

Några exempel på exotiska växter som fler och fler odlar i kruka på sommaren är fikon, minikiwi, myrten, olivträd och änglatrumpet. Dessa tål oftast ingen kyla alls utan måste tas in och förvaras frostfritt (5–10°) över vintern. Hit hör även flera perenner som vi räknar som ettåringar men som överlever med rätt förvaring bl.a. pelargon och fuchsia.

När säsongen är över för ettåringarna är det dags att tömma odlingskärlen och rengöra dem ordentligt inför vinterförvaringen. Jorden kan återanvändas som krukjord om den blandas med gödsel, kompost eller ny jord men också komma väl till pass som jordförbättring eller inblandning i komposten.

I samarbete med Svenska förbundet för koloniträdgårdar och fritidsbyar

Nu bygger vi om

Logga in på figuren uppe till höger för att komma till Mitt Coop och se din personliga information.

Vad mer är nytt?

Logga in och samla dina butiker här
Då har du öppettider, reklamblad och annat viktigt alltid nära till hands.

Logga in


Logga in så kommer du åt dina listor i appen när du ska handla och delar dem automatiskt med alla i ditt hushåll. Smart!