Fläskfilé täckt av solrospesto
  • Tid 45 min
  • Ugn 200º

Fläskfilé täckt av solrospesto

3.66 (29 betyg)

Fläskfilén får god smak när den täcks med pesto av solroskärnor, basilika och vitlök.

  • Tillagningstid 45 min
  • Ingredienser 12
  • Ugnstemperatur 200º

Ingredienser

4 portioner
  • 600 g fläskfilé
  • 1 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
Solrospesto:
  • 1 dl solroskärnor + 2 msk till topping
  • 2 krukor basilika, bladen
  • 1 vitlöksklyfta ev mer
  • 1 citron, 1 msk pressas saft + finrivet skal
  • 2 dl olivolja
  • 2 dl finriven parmesanost
  • 0.5 tsk salt
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Rosta solrosfröna i en torr het stekpanna tills de är gyllene i färgen. Lägg undan fröna till toppingen.

Solrospesto

  1. 1

    Mixa alla ingredienser till peston i en matberedare eller med stavmixer. Smaka av med salt.

  2. 2

    Putsa fläskfilén och krydda med salt och peppar. Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Bryn köttet runtom tills hela filén har fått en fin stekyta.

  3. 3

    Lägg filén i en ugnsform och stek mitt i ugnen på 200° i cirka 20 minuter eller tills innertemperaturen är 67°. Ta ut köttet och skeda över 2/3 av peston. Svep in köttet i folie och låt vila i cirka 10 minuter.

  4. 4

    Skär köttet i skivor och ringla över resterande pesto och strö över de sparade solrosfröna.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Den här rätten passar bra på en buffé. Räkna då med att receptet räcker till 6-8 personer.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

3 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Marianne

    Ett riktigt bra recept. Jag serverade potatisgratäng, smörstekta skivade Karljohansvampar och en grönsallad till. En riktig festmåltid. :)

  • Cecilia

    Serverade den mycket goda peston till fläskkotletter och pasta.

  • Birgitta

    Peston var riktigt god. Jag hade ugnsrostade rotfrukter med ringlad honung till. Mycket gott.