Coeur de filet provençale

Bild på Coeur de filet provençale
1 tim 30 min.

Ingredienser

4 portioner
  • 1 kg potatis
  • 1 tsk salt
  • 50 g smör + 2 msk till stekning
  • 600 g oxfilé
  • 1 tsk salt (efter smak)
  • 1 krm peppar (efter smak)

Vitlökssmör:

  • 50 g rumsvarmt smör
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 dl hackad persilja
  • 0,5 tsk salt (efter smak)
  • 0,5 krm peppar (efter smak)
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  • Ugn: 225-175º
  • 1 tim 30 min.

Skala och skär potatisen i tunna skivor, för hand eller i matberedare. Smörj en ugnssäker form med smör. Bred ut potatisen i formen, salta mellan varven. Klicka på ca 50 g smör. Sätt in fatet i mitten av ugnen i 225° och låt det stå 20-25 min.

Om den längsgående senan på filén finns kvar ska den skäras bort, annars dras köttet ihop under stekningen. Låt 1-2 msk fett bli ljusbrunt i en stekpanna och bryn filén på medelstark värme runt om. Salta och peppra. Häll 1 dl vatten i stekpannan och vispa ihop till en sky. Ta stekpannan från värmen. Ta potatisen ur ugnen, lägg på filén och häll över skyn. Sänk till 175° och låt stå ca 15 min.

Vitlökssmör

Rör samman smör, vitlök, persilja, salt och peppar.

Ta ut formen ur ugnen. Lägg filén på en skärbräda, skär skivor på ca 0,5-1 cm och lägg dem i rad lite ovanpå varandra på potatisen.

Fördela vitlökssmöret över köttet och ställ in det i ugnen några minuter tills smöret smält.

Servering

Servera genast, gärna med en fransk tomatsallad.

Middagstips till mailen

Veckans recept

Vill du ha tips på veckans middagar varje vecka? Prenumerera här!

Betyg (71 stycken)

Kommentera receptet

Kommentera receptet
Logga in
Logga in

Logga in och samla dina butiker här
Då har du öppettider, reklamblad och annat viktigt alltid nära till hands.

Logga in


Logga in så kommer du åt dina listor i appen när du ska handla och delar dem automatiskt med alla i ditt hushåll. Smart!