Coeur de filet provençale
  • Ugn 225-175º

Coeur de filet provençale

2.99 (83 betyg)

Låt vitlökssmör få smälta i ugnen över en saftig köttbit och potatis

  • Ingredienser 11
  • Ugnstemperatur 225-175º

Tillagningstid: 1 tim 30 min.

Ingredienser

4 portioner
  • 1 kg potatis
  • 1 tsk salt
  • 50 g smör + 2 msk till stekning
  • 600 g oxfilé
  • 1 tsk salt (efter smak)
  • 1 krm peppar (efter smak)
Vitlökssmör:
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 dl hackad persilja
  • 0.5 tsk salt (efter smak)
  • 0.5 krm peppar (efter smak)
= finns i Coops ekologiska sortiment

Dela

Dela detta recept

Gör så här

  1. 1

    Skala och skär potatisen i tunna skivor, för hand eller i matberedare. Smörj en ugnssäker form med smör. Bred ut potatisen i formen, salta mellan varven. Klicka på ca 50 g smör. Sätt in fatet i mitten av ugnen i 225° och låt det stå 20-25 min.

  2. 2

    Om den längsgående senan på filén finns kvar ska den skäras bort, annars dras köttet ihop under stekningen. Låt 1-2 msk fett bli ljusbrunt i en stekpanna och bryn filén på medelstark värme runt om. Salta och peppra. Häll 1 dl vatten i stekpannan och vispa ihop till en sky. Ta stekpannan från värmen. Ta potatisen ur ugnen, lägg på filén och häll över skyn. Sänk till 175° och låt stå ca 15 min.

Vitlökssmör

  1. 1

    Rör samman smör, vitlök, persilja, salt och peppar.

  2. 2

    Ta ut formen ur ugnen. Lägg filén på en skärbräda, skär skivor på ca 0,5-1 cm och lägg dem i rad lite ovanpå varandra på potatisen.

  3. 3

    Fördela vitlökssmöret över köttet och ställ in det i ugnen några minuter tills smöret smält.

Servering

Servera genast, gärna med en fransk tomatsallad.

Dela

Dela detta recept

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar