Citroncheesecake med passionsfrukt
  • Tid 140 min
  • Svårighetsgrad Avancerad

Citroncheesecake med passionsfrukt

3.93 (341 betyg)

En kaka som kräver lite tid och tålamod. Men resultatet blir en utsökt skönhet, som faller var man på läppen.

  • Tillagningstid 140 min
  • Ingredienser 14
  • Svårighetsgrad Avancerad

Ingredienser

10 portioner
  • 10 digestivekex
  • 50 g smör eller margarin
Fyllning:
  • 4 gelatinblad
  • 2 ägg
  • 400 g philadelphiaost
  • 2 dl crème fraiche
  • 1.5 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 citron, rivet skal och pressad saft
Glasyr:
  • 1 gelatinblad
  • 2 msk socker
  • 4 msk vatten
  • 2 passionsfrukter
Garnering:
  • 1.5 dl färska bär
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Finfördela kexen i mortel eller matberedare. Smält fettet och blanda det med kexsmulorna. Tryck ner smuldegen i botten på en form. Ställ i kylen.

  2. 2

    Lägg gelatinet till fyllningen i vatten ca 5 minuter. Dela äggen i gulor och vitor. Blanda gulor, ost, crème fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner dem i smeten.

  3. 3

    Värm citronsaften i en kastrull. Ta den från värmen, lägg i de väl urkramade gelatinbladen och låt dem smälta. Låt gelatinet svalna något och häll ner det i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning. Häll blandningen i formen och släta till ytan. Täck över och ställ i kylen minst 1 timme.

  4. 4

    Lägg gelatinbladet till glasyren i vatten ca 5 minuter. Hetta upp socker och vatten i en kastrull. Lägg i och lös upp det urkramade gelatinbladet. Skrapa ner innehållet i passionsfrukterna, ta inte med hinnorna. Blanda väl och låt svalna.

  5. 5

    Ta fram formen och bred ut glasyren så att det täcker cheesecaken. Täck över och låt stå i kylen tills glasyren stelnat, minst 1 timme. Lossa tårtan från formen runt kanten och under bottnen med en tunn kniv. Garnera med färska bär.

Sätt ett betyg

47 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Sanna

    Gjorde receptet till nyår och tårtan var jättegod! Men om jag som vi, gillar digestivebotten bör man nog göra dubbla botten för nu var den i tunnaste laget.

  • Malin Wiik

    Superfräsch och underbart god efterrätt, kommer vara på årets nyårsmeny.

  • Staffan

    Suveränt god!!

  • Josefin

    Hur stor form behöver man?

Visa fler