Gravad lax med potatissallad med sting

En supersnabb rätt i sommarens tecken där svensk färskpotatis och gravad lax möter het chilimajonnäs. Vill du ta en genväg kan du ”fuska” med färdigköpt majonnäs som du blandar med sambal oelek.

Ingredienser (2 portioner)

  • 150 g gravad lax
  • 2 msk japansk soja

Potatissallad:

  • 4-6 kokta kalla potatisar
  • 6-8 rädisor
  • 1-2 salladslökar
  • 1 msk torrostade sesamfrön
  • 1 msk neutral olja
  • 1 lime, pressad saft
  • salt

Chilimajonnäs:

  • 2 äggulor
  • ½ msk vinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 dl rapsolja
  • 1 msk sambal oelek
  • ½ tsk salt

Gör så här

Chilimajonnäs:

1. Vispa ihop äggulor med vinäger och senap.

2. Häll i oljan i en tunn stråle under konstant vispning tills det blir en tjock majonnäs.

3. Smaka av med sambal och salt.

Potatissallad:

1. Skiva potatisen och rädisorna.

2. Vänd varsamt runt med salladslök, sesamfrön, olja och limesaft. Smaka av med salt.

3. Lägg upp potatissalladen och laxskivorna på tallrikar och häll soja över laxen.

4. Servera med chilimajon.

Tips! Testa gärna att ha i lite vitlök i chilimajonnäsen.