Friterade ägg på toast med rökt lax

Ett frasigt ägg med krämig äggula som rinner ut över laxtoasten. Idag lagar vi friterat ägg med panko och Västerbottensost!

Ingredienser (4 portioner)

  • 5 dl neutral olja, till fritering
  • 4 löskokta ägg
  • 4 skivor surdegstoast
  • 1 dl majonnäs
  • 4 salladsblad
  • 200 g kallrökt lax, skivad
  • flingsalt och nymalen svartpeppar
  • ½ citron, skivad

Panering:

  • 2 dl riven Västerbottensost
  • 2 dl panko ströbröd
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 ägg, uppvispat

Gör så här:

1. Hetta upp oljan till 180° i en stor kastrull.

2. Blanda ost och ströbröd. Skala äggen och vänd dem först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i ost- och ströbrödsblandningen. Fritera äggen tills de är gyllenbruna, ca 2 min. Låt rinna av på hushållspapper.

3. Rosta eller stek brödskivorna. Bred på majonnäs och lägg på sallad och lax. Halvera äggen och lägg två halvor på varje smörgås, strö över flingsalt och peppar. Garnera med citron.

Tips!

Sila frityroljan när den svalnat helt. Förvara i kylen och använd den nästa gång du ska fritera.