Entrecôte med brynt sojasmör och grönsaker

Subersnabb lyxig lunch eller middag - kanske till valborg?

Ingredienser (2 portioner)

  • 1 skiva entrecôte, hängmörad naturbeteskött (ca 250 g)
  • 1-2 tsk flingsalt
  • ½-1 tsk svartpeppar
  • 2 msk smör + ev extra
  • 1 msk neutral olja
  • 1-2 msk japansk soja

Stekta grönsaker:

  • 1 rödlök, i klyftor
  • 250 g broccoli, i buketter och stjälken i slantar eller 1 knippe grön sparris, ansad och delad
  • 1 röd paprika, strimlad
  • 1 vitlöksklyfta, tunt skivad
  • neutral olja, till stekning
  • flingsalt
  • ev chiliflakes

Gör så här:

1. Låt gärna köttet ligga i rumstemperatur ca 1 tim. Skär upp grönsakerna.  

2. Salta och peppra köttet på ena sidan. Hetta upp olja i en stekpanna och klicka i smöret. Lägg köttet med kryddorna nedåt i pannan och krydda andra sidan. Stek på hög värme till fin stekyta. Vänd köttskivan och stek till fin yta på andra sidan. Sänk värmen och låt steka lite till om skivan är tjock. När du kan se köttsaft på stekytan är den medium –rare.

3. Häll på soja och tillsätt ev en klick smör. Lägg köttet på en tallrik att vila och häll över skyn från pannan.

4. Lägg grönsakerna i samma panna och stek på medelhög värme i olja. Tillsätt vitlök och ruska om pannan då och då. Fördela på tallrikar när löken blivit mjuk. Strö över lite flingsalt.

5. Skär köttet i sneda tunna skivor och lägg ovanpå. Häll på skyn och toppa ev med chiliflakes.