Om matpyramiderna

Vi gillar Matpyramiden. Vi tycker att den är pedagogisk och visar på ett enkelt sätt hur vi gärna får lägga upp kosten för att det ska passa både hälsa och plånbok. Men den behövde uppdateras.

När KF tog fram matpyramiden 1974 skapade den stor uppmärksamhet, både i Sverige och internationellt. Den visade inte bara vad, utan också hur mycket som skulle ätas för att få balans i kosten till matpriser som alla hade råd med.

Men, för att vara helt ärlig har det hänt en del sedan 1974 när Coops Matpyramid först tog form. Inte minst har vi förstått att vi påverkar miljö och klimat med maten vi väljer, och dessutom är det många som vill äta mindre kött – eller helt avstå.

Coop tog under 2016 fram en nulägesanalys utifrån Jordbruksverkets konsumtionssiffror för 2014. Den visar att den svenska konsumtionen idag inte följer matpyramiden. Siffrorna visar att det äts för stora portioner, för mycket rött kött och att 30 procent av det dagliga matintaget är tomma kalorier som godis, läsk och alkohol. Coop genomförde också en undersökning tillsammans med Sifo, som bland annat visade att mer än var fjärde man äter kött mer än fyra gånger i veckan. Gemene person äter för lite frukt och grönt, för lite fibrer och för mycket salt och socker.

Samtidigt står rött kött och charkuterier högst på listan över vad svenskarna tror att de kommer äta mindre av de närmsta tre åren, och över 50 procent vill äta mer ekologiskt och närodlat.

Därför har vi rivit den gamla Matpyramiden och gjort inte mindre än fyra nya: får vi presentera Matpyramiderna Blandkost, Flexitarian, Vegetarian och Vegan. Med dessa vill vi visa hur vi kan äta både hälsosamt och miljövänligt, och att det finns olika sätt att göra det på.

Matpyramiden Blandkost är för dig som gärna äter kött, men som vill öka ditt intag av vegetabilier för både hälsa och miljö.

Matpyramiden Flexitarian är för dig som vill ta ytterligare ett steg för att minska på ditt köttätande, och vill veta hur man kan ersätta några köttmåltider i veckan med vegetariskt. Eller varför inte kombinera – kött lika ofta men i mindre mängd och med mer av våra favoriter baljväxterna på tallriken?

Matpyramiden Vegetarian är för dig som valt bort kött, fisk och fågel helt, men som behåller mjölkprodukter och ägg på tallriken.

Matpyramiden Vegan är upplägget för dig som väljer bort allt animaliskt, även mjölk och ägg.

Vi hoppas att vi kan inspirera dig att våga prova nya recept, kanske använda nya råvaror som du inte smakat tidigare, och – framför allt – att återupptäcka hur enkelt, gott och kul det kan vara med matlagning.