Socker

Socker är en hett debatterad ingrediens. Visst kan godis, saft, läsk, kakor ätas även i en hälsosam kost men i mindre mängder. 

Mat med stor mängd tillsatt socker innehåller ofta lite näring. Det är lätt att få i sig mer energi (kalorier) än vad vi gör av med. Därför är det bra att äta mindre av mat med tillsat socker i såsom läsk, saft, godis, glass, kakor och bullar. 

Coop minskar på sockret i läsk

Coop har under det gjort om innehållet i läsksortimentet i det egna varumärket Coop i syfte att minska sockermängden. Med det nya receptet för läskedryckerna reduceras cirka 120 ton socker.

Enligt Coops Matometer, Sveriges största undersökning av vad svenskar äter varje dag, uppger 40 procent av svenskarna att de alltid eller oftast granskar sockerhalten i matvarorna de köper. Per liter konsumerad läsk innebär det att kaloriinnehållet minskas med 50 kcal. Sockerhalten har minskats utan att tillsatser av sötningsmedel har adderats.

Totalt har initiativet inneburit en minskning med 120 ton socker sett över på en årsförbrukning från de aktuella varorna. Det motsvarar 298 miljoner sparade kalorier på årsbasis.

Även i andra produkter under våra egna varumärken håller vi ett öga på sockerhalten och strävar efter att sänka sockerhalterna där det går tex inom frukostprodukterna.