Coop minskar salthalten med 15,7 ton

Idag får vi i genomsnitt i oss dubbelt så mycket salt som rekommenderas. Ett alltför högt saltintag ökar risken för högt blodtryck som i sin tur kan leda till hjärt-kärlsjukdom, stroke och för tidig död.

För att minska salthalten i de egna varumärkena Änglamark, Coop och X-tra inledde Coop i början av 2014 en granskning av 200 varor. 

Coop har granskat recepten till barnfamiljernas vardagsmat. I år har bland annat salthalten i köttbullar, korv, frukostflingor och ketchup sänkts. Årets initiativ har inneburit en sammanlagd minskning med 5,8 ton salt baserat på en årsförbrukning från de aktuella varorna. 

Totalt sett har Coops satsning sedan 2014 inneburit en minskning på 15,7 ton salt. 
Livsmedelsverkets beräkningar visar att vi i genomsnitt får i oss dubbelt så mycket salt som rekommenderas. Med Coops saltprojekt har vi gjort ett stort antal livsmedel lite hälsosammare, utan att ha behövt tumma vare sig på smaken eller kvaliteten, säger Anneli Bylund, dietist och hållbarhetsstrateg på Coop.

Under år 2016 är det 27 produkter som fått nya recept och de har i snitt fått en sänkt salthalt på 27 procent. Den största sänkningen gjordes i Coops Chinese Sweet & Soursås och Coops tomatketchup mindre socker och salt, där salthalten mer än halverades.

Kan orsaka blodtryck
– Saltet är en smaksättare och det är inte helt enkelt att minska saltet i en vara då konsumenterna har en uppfattning och preferens om hur det ska smaka. Därför får det ske succesivt så marknaden vänjer sig, fortsätter Anneli Bylund.

För mycket salt kan vara en orsak till högt blodtryck, vilket i sin tur ökar risken för till exempel hjärtinfarkt eller stroke. Enligt Livsmedelsverket äter vi i Sverige dubbelt så mycket salt än rekommendationen på högst 6 gram per dag. 80 procent av allt salt vi får i oss kommer från färdiga livsmedel och från lunchmatställen och restauranger.

Foto: Magnus Fond