Tillsatser

Tillsatser i mat har blivit ett alltmer omdiskuterat ämne och många har funderingar kring det; vad det är, om det behövs och om det är farligt.

Vad är en tillsats?

Tillsatser är ämnen som tillsätts i livsmedel för att till exempel öka hållbarheten (konserveringsmedel och antioxidationsmedel) påverka konsistensen (emulgeringsmedel, stabiliseringsmedel, förtjockningsmedel, klumpförebyggande medel), påverka smaken eller ge färg (färgämnen, smakförstärkare, sötningsmedel). 

Alla godkända tillsatser bedöms som säkra och är bedömda utifrån en bred vetenskaplig grund och godkända av EFSA (European Food Safety Authority) . Det betyder inte att det alltid är nödvändigt att använda dem. För att man ska veta vilka tillsatser som används i maten måste tillsatserna anges i ingrediensförteckningen.

Vad är Coops inställning till tillsatser?

Rena oförfalskade varor har varit ett viktigt motto för konsumentkooperationen genom historien. Coops inställning är att endast väl motiverade tillsatser ska få finnas i vårt sortiment. Därför har vi systematiskt arbetat med att ta bort smakförstärkare från våra egna varumärken. Vi lägger också stor vikt vid innehållsförteckningarna för att konsumenterna själva ska kunna göra medvetna val. 

Vad står E-nummer för?

Alla livsmedelstillsatser har ett identitetsnummer, så kallat E-nummer, till exempel E 330. ”E” talar om att EU har godkänt den. Numret är ett identifikationsnummer som är specifikt för tillsatsen i fråga. Det finns en särskild lista över E-nummer som används i Sverige, den så kallade E-nummernyckeln som finns på www.livsmedelsverket.se. 

Varför är det bra att tillsatser har E-nummer?

Alla tillsatser måste enligt lagstiftningen anges med funktionsnamn samt E-nummer eller vedertaget namn. På Coop har vi valt att alltid skriva ut E-nummer på våra egna varumärken. Allt för att underlätta för konsumenten att själv se vad varan innehåller. Om de har långa och krångliga namn är det lättare för exempelvis allergiker att snabbt se i ingrediensförteckningen om just den tillsats man inte tål finns med. Ont om plats på mindre förpackningar gör att man kan få in mycket information på en liten yta. Till exempel anger vi citronsyra på följande vis; antioxidationsmedel (E 330), surhetsreglerande medel (E 330)eller syra (E 330) beroende på tillsatsens funktion i livsmedlet.

Läs mer: Livsmedelsverkets information om tillsatser i mat >