Det ska vara lätt att välja rätt

Märkningar kan var en hjälp när du ska välja vara. Här har vi valt ut några märkningar som vi tycker du ska hålla utkik efter.

Märkningar på butikshyllan

 
Coops egen märkning av Ekologiska och Miljömärkta alternativ i hyllan runt om i butikerna.

Djurvälfärd på Coop

Animal Welfare Trynet

Trynet är Coops egen märkning för charkprodukter som, utöver EU-lagstiftningen, har kriterier som innebär större utrymme för grisarna, låg antibiotikaanvändning, ingen tandklippning, inget helspaltsgolv, program för att minimera svanskupering och tillgång till halm eller annan stimulerande sysselsättning.

Animal Welfare Knorren

Knorren är Coops egen märkning för charkprodukter som garanterar att grisarna inte blivit svanskuperade utan har knorren kvar. Knorren är en indikator och en symbol för en god djurvälfärd. Denna märkning har även, utöver EU-lagstiftningen, samma kriterier som Trynet.

Hållbarhetsmärkningar på mat

KRAV

Sveriges mest kända ekologiska märkning för mat med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.

EU-ekologiskt

EU-ekologiskt är EU:s märkning för ekologiska livsmedel. Märkningen är en garanti för att varorna är producerade helt i linje med EU:s förordning för ekologisk produktion.

Fairtrade

Fairtrade är en oberoende produktmärkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.

Svenskt Sigill

Mat och blommor från certifierade bönder och odlare i Sverige.

Rainforest Alliance

Märkning som värnar om den biologiska mångfalden och hållbara försörjningsmöjligheter för arbetare och småbrukare.

ASC – Aquaculture Stewardship Council


Hållbarhetsmärkning för miljö- och sociala aspekter för odlade fisk- och skaldjursprodukter.

MSC – Marine Stewardship Council

Miljömärke som visar att fisken är vildfångad, kommer från ett livskraftigt bestånd och har fiskats med omtanke om havsmiljön.

Ursprungsmärkningar på mat

Från Sverige

Ursprungsmärkningen betyder att varan är odlad eller född och uppföd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

Svensk Fågel

Svensk Fågel är en branschorganisation för svensk matfågelproduktion och uppfödning. Deras märkning den Gula Pippin garanterar att kycklingen eller kalkonen är kläck, uppfödd, slaktad och förädlar i Sverige. Den garanterar också en frisk och salmonellafri fågel som vuxit upp under goda förhållanden, i skydd av kvalitetsprogram och på gårdar som jobbar klimatsmart. Läs mer om märkningen här.

Hälsa

Nyckelhålet

Nyckelhålet ska göra det enklare att välja hälsosamt. Följande krav ställs; mindre och nyttigare fett, mindre socker, mindre salt, mer kostfiber och fullkorn.

Miljömärkningar

Bra Miljöval

Naturskyddsföreningens miljömärkning. Kraven på produkterna är hårt ställda och skärps efter hand för att produkterna ska utvecklas och bli mindre skadliga för miljön.

Svanen

Svanen är en nordisk officiell miljömärkning som tar hänsyn till produktens miljöbelastning under hela dess livscykel. Kraven gäller energi- och vattenförbrukning, luftförorening, avfallsproduktion, hållbart skogsbruk samt buller- och markföroreningar. Krav ställs på produktens kvalitet och funktion.

Ecolabel

EU:s officiella miljömärkning, blomman fungerar på samma sätt som Svanen. Produkterna granskas ur ett livscykelperspektiv från råvara till avfall och för att få licens måste produkterna uppfylla höga krav på miljö, funktion och kvalitet.

FSC - Forest Stewardship Council

FSC Innehåller riktlinjer för ett miljöanpassat, samhällsnyttigt och ekonomiskt livskraftigt skogsbruk. FSC-märket används på produkter som innehåller trä från FSC-certifierat skogsbruk.


Det finns massor att välja på. Coop har mer än 4 000 ekologiska och miljömärkta livsmedel och mer än 200 Fairtrademärkta livsmedel. Vill du veta ännu mer eller se fler märkningar? Testa appen Märkesguiden som är framtagen av Konsumentföreningen Stockholm eller besök Konsumentverkets webbplats Hallå konsument!.