Vegetariskt

Mat, hälsa och hållbarhet går hand i hand. Därför är vi glada att intresset för vegetarisk mat ökar. Coop strävar efter att inspirera till grönare alternativ och uppmanar gärna till att äta mindre och bättre kött.

Vad är vegetarisk mat?

Vegetarisk mat är sådan mat som kommer från växtriket. Ofta brukar vegetarisk mat delas upp i tre kategorier.

  • Vegansk mat innehåller endast produkter från växtriket (det vill säga varken kött, fisk, mjölkprodukter, ägg eller honung)
  • Lakto vegetarisk mat innehåller vegetabiliska livsmedel och mjölkprodukter
  • Lakto-ovo vegetarisk mat innehåller vegetabiliska livsmedel, mjölkprodukter och ägg

Du kan också se att vi ibland använder begreppet "vego". Det är Coops samlingsnamn för alla vegetariska kategorier.

Mer vegetariskt, mindre kött

Kött är gott. Men vi borde äta mindre, för planetens skull och för vår egen. Om man jämför nötköttsproduktion med vegetariskt protein som baljväxter, så går det åt betydligt mer koldioxid, land och vatten för att producera nötkött. 

Framtidens vegetariska protein - bönan

Bönor har en genialisk balans mellan proteiner och kolhydrater, och är dessutom rika på fibrer, järn och vitaminer. Mixa färs och forma biffar, blanda mättande sallader eller gör soppan matigare. Gott, bra för både hälsan och miljön – och billigt. Här får du tipsen om hur du lagar de vanligaste bönorna.