Matpyramiden Vegan

Intresset för den veganska kosten ökar. Utan kött, fisk, fågel, mjölk och ägg på menyn får inte minst baljväxter, frön och nötter en allt viktigare roll i kosten. Det är både hälsosamt och kan bidra till en miljövänligare kost.

Med Matpyramiden Vegan får du hjälp att välja mat som är bra för både dig och planeten. Samtidigt vill vi flagga för att det finns några näringsämnen som du som vegan behöver ta tillskott av.

Detta får du med Matpyramiden Vegan

Rätt mängd frukt och grönt
Vi rekommenderas att äta minst 500 gram per dag, fördelat som två frukter och tre portioner grönsaker. Matpyramiden Vegan ligger i linje med detta.

Dubbelt så mycket kostfiber som rekommenderas 
Vi rekommenderas att äta 25-35 g kostfiber per dag. Med Matpyramiden Vegan hamnar du på 50 gram.

Hälften så mycket mättade fettsyror som maximalt rekommenderas.
Vi rekommenderas att äta max 10 energiprocent mättat fett. Med Matpyramiden Vegan får du 5%. Dessutom gott om de viktiga omega 3-fettsyrorna – dubbelt så mycket som rekommenderas.

Näringsrik mat som nästan täcker nästan alla vitaminer och mineraler.
Vissa näringsämnen är svåra att hitta i den veganska kosten, och därför rekommenderar vi på Coop att man tar ett multipreparat med dagsbehovet av vitaminer och mineraler. Matpyramiden Vegan motsvarar nästan så mycket vitaminer och mineraler som vi rekommenderas att äta varje dag. För att komma upp i minst så mycket som rekommenderas behöver vi därför ett tillskott av dagsbehovet. Kom också ihåg att gärna välja produkter som är berikade med vitamin D, kalcium och vitamin B12 för att du ska få i dig det du behöver.

Nästan 85% minskning av utsläppen av koldioxid
Jämfört med Naturvårdsverkets siffror. Det motsvararar 2,5 resor tur och retur till Thailand.