Matpyramiden Blandkost

Måste alla bli vegetarianer för att rädda planeten? Nej, det tror inte ledande forskare på området. Och dem tror vi på. Men maten vi äter behöver vara väl genomtänkt för att innehålla alla näringsämnen vi behöver, och vara så miljövänlig som möjligt.

Matpyramiden Blandkost är ett steg i rätt riktning. Den ger dig all näring du behöver till hälften av det klimatpris vi betalar idag i genomsnitt i Sverige. Det handlar om det vi alltid hör om nu för tiden – att vi behöver äta mindre kött och mer vegetabilier. Och väljer du dessutom svenskt kött, gärna naturbeteskött när du kan, och svenska mjölkprodukter så bidrar du samtidigt till att faktiskt öka förutsättningarna för att odla alla de grödor i Sverige som vi vill ha och behöver nu och framåt. Med Matpyramiden Blandkost får du hjälp att välja mat som är bra för både dig och planeten.

Detta får du med Matpyramiden Blandkost

Rätt mängd frukt och grönt
Vi rekommenderas att äta minst 500 gram per dag, fördelat som två frukter och tre portioner grönsaker. Blandkost ligger i linje med detta.

Minskat intag av rött kött 
Vårt intag av rött kött, inklusive charkprodukter, bör enligt Livsmedelsverket ligga på max 500 g per vecka. Matpyramiden motsvarar 350 gram per vecka. Välj gärna svenskt kött, så är du med och bidrar till levande landsbygd och hög djuromsorg. Läs mer om varför betande djur är viktigt för miljön.

Rätt mängd mjölk och mjölkprodukter
Vi rekommenderas att äta motsvarande 2-5 dl mjölk och mjölkprodukter per dag. Matpyramiden ger 2,5 dl mjölk, fil och yoghurt, samt 30 g ost per dag, vilket ligger i linje med rekommendationerna. Välj gärna svenska mjölkprodukter.

Ordentligt med fisk och skaldjur 
Fisk och skaldjur är en näringsrik proteinkälla, och fet fisk innehåller dessutom viktiga omega 3-fettsyror. Matpyramiden motsvarar 600 gram fisk och skaldjur per vecka, dvs lite över de 2-3 portionerna fisk som vi enligt Livsmedelsverket bör äta.

Mycket kostfiber
Vi rekommenderas att äta 25-35 g kostfiber per dag. Med Matpyramiden hamnar du på 37 gram.

Rätt mängd av bra fett
Vi rekommenderas att äta max 10 energiprocent mättat fett, och det är precis vad Matpyramiden ger. Dessutom får du i dig gott om de viktiga omega 3-fettsyrorna – mer än dubbelt så mycket än vad som rekommenderas.

Näringsrik mat som täcker alla vitaminer och mineraler 
Matpyramiden motsvarar upp till tre gånger så mycket vitaminer och mineraler som vi rekommenderas att äta varje dag. Det enda som fortfarande är lite klurigt är vitamin D, där vi med den vanliga maten kommer upp i nästan så mycket som vi rekommenderas – 8,5 ug istället för 10 ug. Därtill kommer det vi får från solen när vi vistas utomhus om sommaren. För att komma upp i minst så mycket som rekommenderas behöver vi ytterligare någon portion fet fisk eller berikad produkt per vecka. Välj därför gärna mjölkprodukter och vegoprodukter som är berikade med vitamin D för att du ska få i dig det du behöver.

En halvering av utsläppen av koldioxid
Jämfört med Naturvårdsverkets siffror. Det motsvararar 1,5 resa tur och retur till Thailand.

Läs mer om de olika livsmedelskategorierna här.