Fågel

Kyckling är ett gott kött med låg fetthalt och högvärdigt protein som kan serveras i en mängder av variationer.

Kyckling räknades som lyxmat ända in på 1950-talet då den frysta kycklingen gjorde entré. Vanligt kött (nöt och gris) ökade i pris under 60-talet och det blev därmed ännu svårare att unna sig dessa produkter. Då blev den frysta kycklingen ett alternativ för söndagsmiddagen.

Idag har allt fler upptäckt det vita köttet som är gott, lättlagat och enkelt att variera. När det svenska köket inspireras av matlagning i andra kulturer är kyckling ofta en huvudkomponent. Kyckling är även tillåtet i de allra flesta stora religioners kosthållning.

Men kyckling är inte bara gott, de har dessutom en låg fetthalt, är ett högvärdigt protein och innehåller viktiga vitaminer och mineraler.

Användningsområden

 • Färs är en av de viktigaste råvarorna i de svenska hushållen, och kycklingfärs går i de flesta fall bra att byta ut den traditionella nöt-, bland- och fläskfärsen.
 • Om du vill steka eller grilla kyckling kan du med fördel välja delar med ben (klubba/vingar) eller där skinnet sitter kvar. Det ger en ökad saftighet och smak.
 • För wokade maträtter och snabba grytor passar lår-, inner- och bröstfilé.
 • Kyckling går utmärkt att laga till i förväg och sedan använda i sallader, som tilltugg på picknicen eller på en buffé.
 • Vissa produkter har en viss grad av injicering (tillsatt vatten och oftast salt) vilket kan vara en fördel på de magrare delarna för att få en saftig slutprodukt.
 • Använd alltid stektermometer för att nå optimal kärntemperatur.

Produkter

Bröstfilé

En bit mört, magert och lättlagat kött som blir lika gott på grillen som i stekpannan. Stek på lägre värme och välj kryddor som passar tillfället, vardag eller fest.

Ben/Lår

Kycklingbenet, eller drumstick som det kallas, är det undre lårbenet som blir gott att steka i långpanna i ugnen och servera som mingelmat.

Klubba

Det är det undre och det övre lårbenet som ser ut som en klubba. Den bakre delen av kycklingen har ett mörkare kött som är saftigare. Krydda och stek i ugn och få en snabb, enkel middag. Passar också bra till picknick.

Lårfilé

En mör, smakrik del från det övre lårbenet som passar bra att stoppa med någon god fyllning, grilla eller woka snabbt i panna.

Vinge

Gott att krydda starkt och knaperstekt i ugn. Servera gärna med dippsås.

Temperatur

Är köttsaften klar, utan röda inslag så är kycklingen färdig.

 • Ben, lår, klubba och hel kyckling: 82 grader
 • Bröstfilé och lårfilé: 72 grader

Hygien

Hygien är extra viktigt vid hantering av kyckling. Tänk på att: 

 • Tvätta händerna med tvål och vatten före matlagning.
 • Håll isär kycklingkött och andra livsmedel som till exempel grönsaker. Använd separata skärbrädor och knivar.
 • Torka upp eventuell köttsaft från kycklingen med hushållspapper istället för med disktrasan.
 • Låt kycklingen bli genomstekt. Alla bakterier, inklusive campylobacter dör vid en temperatur på minst 70 grader. Använd gärna termometer.
 • Diska knivar och skärbrädor noga, går det att välja program med högre temperatur (minst 70 grader) på din diskmaskin, gör det. Vid handdisk, använd varmt vatten. Låt diskmedlet löddra och se till att redskapen torkat helt innan de används igen.

Varumärken/erbjudanden

Matglädje är ett ledord hos oss på Coop. Därför har vi laddat disken med produkter som passar oavsett måltidstillfälle. Vi erbjuder ett av Sveriges bredaste sortiment av svensk fågel för vardag och fest och du som vill ha ekologisk fågel hittar självklart också ett stort urval av produkter. Det är du som bestämmer vad som passar just dig!

Coop

Fågel under varumärket Coop är alltid från Sverige. Här finns ett brett utbud av kycklingprodukter som bröst, lår och innerfilé, klubbor färs, skivat, tärnat och strimlat för både vardags och helgmenyn. Självklart lever produkterna upp till våra högt ställda krav på god djuromsorg och låg antibiotikaanvändning och de är märkta med Svensk Fågels märkning den Gula Pippin*.

* Svensk fågels märkning med den Gula Pippin är branschorganisationens märkning som garanterar att kycklingen eller kalkonen är kläckt, uppfödd, slakad och förädlad i Sverige – oavsett vilken produkt det rör sig om. Men den är också mer än bara en ursprungsmärkning. Den Gula Pippin garanterar en frisk och salmonellafri kyckling eller kalkon som vuxit upp under goda förhållanden, i skydd av ett flertal stränga kvalitetsprogram, på gårdar som arbetar klimatsmart.

Reko

Rekokyckling är KRAV-märkt kyckling från uppfödare i Sverige. Att kycklingen är KRAV-märkt innebär bland annat att de äter ekologiskt foder som till största del är odlat på gården där kycklingen föds upp samt att de är ute 2 timmar om dagen när vädret tillåter. Kycklingarna är av rasen Hubbard som är anpassad för ekologisk produktion och därför växer lite långsammare.

Bjärefågel

Bjärefågels motto är att kyckling som har det bra, smakar bra. Ett mindre sortiment med kycklingprodukter från Torekov i Skåne. Uppfödningen är klimatcertifierad och bär märkningen Svenskt Sigill vilket innebär att de följer kriterier för god djuromsorg, miljöansvar, livsmedelssäkerhet. Det innebär också att man har vidtagit åtgärder för att minska sin klimatpåverkan. Gårdarna ligger nära slakteriet för så korta transporter som möjligt. Rasen som används är Rowan Ranger som växer lite långsammare och därför passar bra i denna uppfödning.

Andra varumärken hos Coop

Guldfågel, Kronfågel, Lagerbergs och Ingelstad kalkon.

Recept på kyckling