Griskött

Griskött är ett saftigt och mört kött och har en självklar plats i det traditionella svenska köket.

Förutom julskinkans givna plats på vårt julbord finns det en rad rätter som baseras på griskött, till exempel kåldolmar, revbensspjäll och raggmunk med fläsk. Gris är också det köttslag som används mest till charkuterier, som rökt skinka, bacon, korv och pastej. 

Griskött är ljusare i färgen än nötkött, men kan variera något i färg beroende på de olika delarna.

Om du vill steka en köttbit av gris kan du med fördel välja fläskkarré, kotlett, skinkschnitzel eller fläskfilé. I en gryta passar grytbitar som oftast görs av bogen, eller en skinkstek som tärnas i mindre bitar. Vid grillning är fläskkarré eller kotlett med kappa bra val. Fettet gör att smaken kommer fram bättre. I ugn kan du ta samma styckningsdetalj men istället välja en hel bit att tillaga. För den som har lite mer tid kan revbensspjäll vara ett alternativ. Det kräver lite mer jobb men blir också mycket gott. 


Hemgjorda köttbullar med potatismos är en klassiker. Vill du ha dem riktigt saftiga så ta gärna blandfärs, det vill säga en blandning av gris och nötfärs som därmed är lite fetare. Även till köttfärslimpa eller hamburgare fungerar blandfärs, men tänk på att färsen inte ska vara rosa utan behöver stekas igenom.

Bild: Svenskt Kött

Filé

Filén är mager och mör och kan stekas hel eller i skivor. Var noga med att inte översteka eftersom filén lätt blir torr. 

Fläskbog/picnicbog

Bogen av gris är perfekt till grytor och som fläskstek. Strukturen är fin och fettet är jämt fördelat inne i köttet vilket ger ett saftigt och mört kött. Kan även skivas och stekas, men var lite försiktig då köttet har lite grövre struktur och kan bli hårt om det steks i för het panna.

Innanlår

Mycket mört kött som är passar utmärkt att strimla till wok eller steka i panna som schnitzel. I Tyskland/Österrike används ofta fläskschnitzel i stället för kalvinnanlår.

Kamben/baby back ribs

Kamben är en delikatess att grilla eller steka i ugn. Det insprängda fettet gör köttet saftigt och ger en fantastisk smak.

Karré

Karrén passar mycket bra att grilla eller steka i skivor. Blir också smakrik som hel bit i ugn eller till pulled pork. Köttet är tack vare sin melering mycket saftigt och smakrikt. I Skåne benämns karrén ofta som grishals.

Kotlett

Kotlett är magert och mört och passar utmärkt att steka i ugn eller panna. Med fettkappan kvar fungerar den även bra att grilla. Kan också strimlas och wokas. Tillaga med viss försiktighet då köttet är magert och lätt kan bli lite torrt. Bryn runt om och efterstek med lite vätska. Kotletten säljs även som ytterfilé av gris och kallades förr för fläskhare. 

Revbensspjäll/Tjocka revben

Revbensspjäll behöver kokas innan de grillas eller steks. Koka gärna med önskad smaksättning någon dag i färväg. Köttet har insprängt fett vilket ger god smak och fin struktur.

Sida

Sidan är mångsidig och säljs under en mängd olika namn. Du kan se den färsk i skivor för stekning, eller rimmad som stekfläsk i både bit och skivor. Stekfläsk är gott till klassiker som stekt fläsk med löksås eller bruna bönor. Men allra vanligast är att vi köper sidan tunt skivad och lite mindre rökt, och då kallar vi den för bacon.

Skinkstek

Skinkstek syns ofta i köttdisken, och är oftast fransyska eller rostbiff. Köttet är mört och magert. Tillagas som hel stek, fläskstek eller skivad som t ex schnitzel

Tunna revben/Spareribs

Spareribs går utmärkt att grilla eller steka i ugn, det insprängda fettet gör köttet saftigt och smakrikt.