Förpackningar
Olika förpackningar passar olika typer av kött. Vi väljer alltid förpackningar som bevarar köttets smak och mörhet på bästa sätt.
Färs på rulle
Färs på rulle tar mindre plats och minskar mängden förpackningsmaterial med 82 procent. En annan fördel är att hela rullen går att frysa. Köttfärsen packas i en plastfilm utan syre vilket ger längre hållbarhet, från 8 till 16 dagar, vilket ger minskat svinn. Ta fram färsen 10-15 min innan tillagning och låt stekpannan bli riktigt het innan du lägger i färsen. Använd en trägaffel eller visp för att separera färsen.
MAP - Modified Atmospere Packaging
I MAP har luften ersatts av en så kallad skyddad atmosfär, som består av 80% syre, 20% koldioxid och lite kväve. Mixen gör att mikroorganismer har svårt att föröka sig och ger en längre hållbarhet. Förpackningen fungerar mycket bra för färs och griskött, mindre bra för nötkött då mörningen påverkas negativt. Hållbarheten på MAP är 7-9 dagar beroende på produkt. Coops transparenta tråg är tillverkat av 70-80% återvunnet material. Köttet bör inte frysas i denna förpackning.
Vakuumförpackning
Vakuumförpackningen introducerades på 1970- talet och ersatte då hängmörning, som länge använts för att möra nötkött. Att möra köttet i förpackningen tar mindre plats och ger mindre putssvinn. I en vakuumförpackning finns minimalt med luft vilket får mjölksyrebakterierna att föröka sig. Processen gör att köttets fibrer ”luckras upp” och köttet blir mörare. Köttet är bäst efter 14-21 dagar i förpackningen, därefter sker ingen ytterligare mörning, men köttet håller sin fräschör fram till bäst-före-dag.
Skinpack
Bygger på samma princip som vakuumförpackning och passar utmärkt för skivat kött. Skinpack gör stor skillnad för ätkvaliteten på ädla nötdetaljer som nu möras i förpackningen. Den tar mindre plats i butikshyllan, logistikflödet och hemma i kylskåpet. Skinpack ger längre hållbarhet vilket är bra ur hållbarhetsperspektiv, då matsvinn minskar både i butik och i hemmet. Köttet är bäst efter 14-21 dagar i förpackningen, därefter sker ingen ytterligare mörning, men köttet håller sin fräschör fram till bäst före-dag.