Nötkött

Nötkött är fylligt och smakrikt. De många olika styckningsdetaljerna gör att det finns en mängd olika sätt att tillaga köttet, allt från långkok till grillad biff.

Kött från nötkreatur har länge varit en självklarthet på våra middagsbord. Nötkreatur delas in i mjölk- och köttraser, och båda används inom köttproduktion. 

Om du vill göra en mustig gryta och har gott om tid ska du använda grytbitar från högrev, bog eller bringa. Om grytan får stå och puttra riktigt länge får du ett fint resultat där köttet nästan faller sönder. Dagen efter brukar grytan vara ännu godare, då den har fått stå till sig. En lite snabbare gryta gör du på fransyska eller rostbiff. 

Vill du i stället steka eller grilla en bit kött passar entrecote eller ryggbiff med kappa. De har mycket fett vilket gör dem smakrika. Ett magrare alternativ är rostbiff eller oxfilé.

Nötkött passar också mycket bra att steka i ugn.  Prova t ex en grytstek på högrev eller bog. Låt steken puttra i lite i vätska under lång tid så blir den mör och smakrik. En snabbare variant är att helsteka fransyska eller rostbiff i ugnen. 

I det asiatiska köket används nötkött även till wok i olika former. En wok går relativt snabbt att laga till och strimlat kött av t ex lövbiff fungerar fint till grönsaker och nudlar. Kryddor som lime, ingefära och chili höjer hela rätten.

Bild: Svenskt Kött

Entrecote

Entrecote är mört och melerat vilket gör det smakrikt. Fungerar bra att steka och grilla, både i ugn eller panna.

Filé av nöt/oxfilé/innerfilé

Oxfilén kommer inte alltid från oxen men namnet har blivit så etablerat att det oftast är så nötfilén benämns. Filén är den enda muskel som sitter på insidan av skelettet, och är otroligt mör. Passar bra att steka hel eller i tjockare skivor och är oslagbar i en biff Rydberg.

Flankstek 

Flankstek har en något grövre struktur som ger lite mer tuggmotstånd, men fettet ger en fantastisk smak. Köttet lämpar sig väl för grillning men välj en bit som är melerad, annars kan den lätt bli torr och lite seg.

Fransyska/oxstek

Fransyskan har en struktur och melering som passar utmärkt till nötstek, sjömansbiff och rullader. 

Högrev

Högrev är relativt fet vilket gör att den är smakrik i sig själv och passar bra till kalops, grytstek och hamburgare. Köttet har en något grövre struktur och är melerat (fettinsprängning) vilket passar bra till mustiga grytor. Under kokning faller köttet sönder. Högreven är utmärkt till rätter där såsen/dressingen sätter rättens prägel t ex pepparotskött och hamburgare.

Innanlår

Innanlår är en mager detalj som vi ofta ser tunt skivad som lövbiff eller hel i bit som grillad rostbiff. Passar utmärkt att strimla till wok.

Nötbog/märgpipa

Nötbog passar som grytbitar eller grytstek. Köttet har en något grövre struktur vilket passar bra till grytor. Köttet är relativt mager och passar bra till grytor som ska innehålla andra smaksättare typ biff bourgogne eller porterstek.

Rostas

Rostas kan stekas i skivor eller hel i bit, går även bra att tärna till fondue eller som biff Rydberg. Köttet är mycket mört.

Rostbiff

Rostbiff är mört och saftigt och kan stekas i skivor, gott att serveras medium-stekt. Även god att steka hel och kan användas till fondue eller biff Rydberg.

Rostlock

En mör och saftig köttbit med mycket smak. Lämplig att grilla om den kommer från fetare djur och fått behålla fettkappan, annars är den för mager. I Brasilien kallas delen för Picanha och är populär att grilla. I Sverige har den ofta sålts utan kappa och benämnt rumpstek. Anatomiskt sitter den på ytterlårsspetsen och ligger som en kappa runt rostbiffen, därav namnet rostlock eller rostbiffslock.  

Ryggbiff/utskuren biff

Ryggbiff säljs i skivor eller hel bit, med eller utan fettkappa. Ryggbiff med kappa, och gärna insprängt fett, passar bra att steka och grilla. Vid stekning smälter fettet och ger extra smak åt köttet. Vid stekning av hel bit fungerar lite magrare kött bra.  Biffen kan  tärnas till fondue eller biff Rydberg, alternativt strimlas till en wok.  I vissa sammanhang kallas ryggbiffen för ytterfilé av nöt. 

Vår bästa recept med nötkött hittar du här.