De har visat sig ha betydelse för bland annat minnet, läsförståelsen, inlärningsförmågan och vår mentala utveckling. Studier har även visat att omega-3 har en förebyggande effekt på hjärt- och kärlsjukdomar, inflammatoriska sjukdomar och cancer.

Omega-3 är en familj av olika fettsyror

En familj som finns både i animaliska livsmedel och i vissa växter. De nyttiga långa omega-3-fettsyrorna finns främst i fisk och särskilt i fet fisk. För den som inte kan äta fisk på grund av allergi är det extra värdefullt att äta salladsväxten portlak, valnötter, rapsolja och linfrön (max två matskedar per dag). De innehåller också den korta, livsnödvändiga omega-3-fettsyran alfalinolensyra som vi måste få i oss via maten. Alfalinolensyra kan kroppen till viss del omvandla till nyttiga, långa omega-3-fettsyror.

Ju högre fetthalt i fisken, desto mer omega-3.

Fet fisk som sill, strömming, lax, makrill, sardiner och ål kan innehålla upp till 30 gånger mer omega-3 än mager fisk. Och oavsett vad namnet antyder är fet fisk inte så fet. Fisk innehåller från 0,7 gram fett per 100 gram fiskkött (torsk), via 12 gram (lax) till som mest 33 gram (ål). Som jämförelse innehåller mager korv 15 gram fett per 100 gram.

Även en hel del D-vitamin

Förutom omega-3 innehåller fisk även en hel del D-vitamin som behövs tillsammans med kalcium för att bygga ett starkt skelett, samt A- och E-vitamin. Särskilt viktig är D-vitamin för barn.

Skaldjur är mycket mager mat och innehåller dessutom en hel del selen och andra värdefulla mineraler. Och att det är magert emellanåt är inte fel. För även om det är bra med fet fisk är en klok regel ”hälften mager fisk och skaldjur, hälften fet fisk”.

Äta hälsosamt?

Om du vill äta hälsosamt – lova därför dig själv att festa oftare på fisk och skaldjur, gärna tre gånger i veckan. För att du och din familj är värda det.