10 tips för att minska matsvinnet

Släng inte mat i onödan! Våra tips hjälper dig att spara pengar och göra miljön en tjänst på samma gång.

10 smarta tips

  1. Ha kallt i kylen, så håller maten längre. 4-5 grader är lagom.
  2. Fota innehållet i kylskåpet innan du går och handlar. Då ser du vad som finns hemma och slipper riskera att köpa sånt som redan finns.
  3. Lägg inte upp för mycket mat på tallriken, så kan du göra matlådor av resterna i kastrullen. Fina matlådor hittar du i din Coop-butik.
  4. Strunta i buffé. Bre mackorna och häll upp mjölken innan du sätter dig till bords. Då behöver kylvarorna inte stå framme i rumstemperatur så länge. 
  5. Låt frukt och grönt ligga i sina förpackningar, gärna med några lufthål. Många frukter utsöndrar etengas som påskyndar mognadsprocessen. Ligger de nära varandra, utan skydd emellan, mognar de snabbare.
  6. Förvara potatis svalt, och inte ihop med lök. Löken gör att potatisen gror fortare. 
  7. Bananer, tomater och avokado trivs inte i kylskåpet. Sätt plast på den översta delen av bananklasen så håller den längre.
  8. Trötta salladsblad och rotfrukter piggnar till efter en timme i iskallt vatten.
  9. Frys in! Kokt pasta, ris, bönor, äggvita, mjölk, jäst, färska örter och purjolök går till exempel utmärkt att frysa. Mogna bananer kan skäras i slantar, frysas in och användas i smoothie. Ha en låda i frysen som du fyller på med hackade rester som till slut kan användas i en pytt i panna eller paj. Tips på vad du kan laga av dina rester hittar du här. 
  10. Lita på dina sinnen. Lukta, känn och smaka innan du kastar. Lär dig mer i vår Svinn-skola.

Fler tips hittar du hos Konsumentföreningen Stockholm.


Du vet väl skillnaden mellan Bäst före och Sista förbrukningsdag?

Bäst före-datum är en rekommendation från tillverkaren, det går ofta att äta livsmedlet flera dagar efter datumet på förpackningen.

Sista förbrukningsdag betyder att livsmedlet kan vara oätligt när datumet passerat. Märkningen används på känsliga produkter som snabbt kan försämras, till exempel köttfärs, rå fågel och rå fisk.
Våga att lita på dina sinnen. Lukta, känn och smaka innan du kastar.