Varor som är extra viktiga att byta till eko

Vill du börja äta mer ekologiskt? Vi listar de 5 viktigaste varorna att byta ut – de som gör skillnad för både dig och omvärlden.

Känns det som ett stort steg att byta ut hela kundkorgen på en gång, så ta en vara i taget. Börja med produkter i din vardag och låt de ekologiska alternativen fylla kylskåpet efterhand. Men det finns några varor som är extra viktiga att byta:

Bananer och vindruvor

Bananer och vindruvor växer i tropiskt klimat där det används en hel del bekämpningsmedel. Tänk på att även russin är vindruvor, bara i en lite annan version.

Mjölk

Kor på ekologiska lantbruk äter gräs och klöver från ängarna runt gården. Det gör skillnad på mjölken de producerar. Men skillnaden i pris är däremot inte så stor, för bara några kronor extra kan du välja ekologiska mejerivaror.

Kaffe

Kaffe växer i tropiskt klimat där det används en hel del bekämpningsmedel. Byt till eko, så gör du skillnad för både människor och natur.

Kött

Ekologiskt kött kommer från djur som haft det bra och fått utlopp för sitt naturliga beteende. Finns inte ekologiskt kött, är kött från svenska djur som betat utomhus ett bra alternativ.

Potatis

Potatisen är en populär gröda i Sverige. Väljer du ekologisk potatis gör du en stor insats både för dig själv och vår svenska natur.