
Saffranskolakakor
Saffranssmaken i kolasnittarna är något helt nytt. Lika gott året om, men perfekt på adventsfikat!
- 1 g saffran
- 160 g rumsvarmt smör
- 1.5 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 0.5 dl ljus sirap
- 1 tsk bakpulver
- 5 dl vetemjöl
- 100 g mörk choklad
Gör så här
- Smält 1 msk av smöret och rör ut saffranet i det.
- Blanda ihop alla ingredienser utom chokladen och arbeta till en jämn smet, använd gärna degkrokarna på elvispen.
- Dela degen i fyra bitar, rulla ut dem till knapp bakplåtslängd och fördela rullarna på två plåtar med bakplåtspapper. Platta ut till längder. Grädda dem gyllenbruna på 180°, ca 15 min.
- Skär längderna lite snett på tvären i 2–3 cm breda bitar direkt när de kommer från ugnen. Låt svalna.
- Smält chokladen försiktigt i mikro eller i ett vattenbad och doppa några av kakorna. Låt några vara naturella. Låt stelna på bakplåtspapper.
Tips

Ljuvliga både med och utan chokladdopp.
Saffranskolakakor
Saffranssmaken i kolasnittarna är något helt nytt. Lika gott året om, men perfekt på adventsfikat!
Gör så här
- Smält 1 msk av smöret och rör ut saffranet i det.
- Blanda ihop alla ingredienser utom chokladen och arbeta till en jämn smet, använd gärna degkrokarna på elvispen.
- Dela degen i fyra bitar, rulla ut dem till knapp bakplåtslängd och fördela rullarna på två plåtar med bakplåtspapper. Platta ut till längder. Grädda dem gyllenbruna på 180°, ca 15 min.
- Skär längderna lite snett på tvären i 2–3 cm breda bitar direkt när de kommer från ugnen. Låt svalna.
- Smält chokladen försiktigt i mikro eller i ett vattenbad och doppa några av kakorna. Låt några vara naturella. Låt stelna på bakplåtspapper.
Tips

Ljuvliga både med och utan chokladdopp.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2020-12-23
Korrigering: 300 g menar jag.
2020-12-20
Väg mjölet i stället. När man mäter upp det i mått blir det ofta för mycket. 5 dl vetemjöl är 350 g.
2020-12-20
Supergoda. Gick åt fort. Måste göra nya...
2016-12-18
Bakade enligt receptet med 160 g smör och 5 dl mjöl. Blev för smuligt, tog i extra smör och sirap och då blev det ok. Bakade också i varmluft och fick då sänka temperaturen något och även tiden (ca 12 min istället för 15), men det kan ju vara olika från ugn till ugn.
2016-01-13
Blev för smulig deg men med lite mera smör blev de kanon :)
2015-12-12
De blev goda och fina, rekommenderar dock att ta lite mindre med mjöl. Gjorde dem utan choklad.
2015-12-06
Min smet blev bara smulor. Tillsätter extra smör och sirap så får vi se vad som händer...
2015-12-06
Har Coops recept på kolakakor,till 100 gram smör el margarin ,1 dl socker ,1 msk vanilj socker,1 msk sirap,2½ dl vetemjöl 1 tsk bakpulver!Använder mixern till att blanda smeten!Tror att det funkar att tillsätta saffran,men den lilla mängdn borde räcka!
2015-12-06
Tyvärr bakade jag enligt receptet. Allt flöt ihop på plåten.
2015-12-06
Bakade m 5 del vetemjöl, alldeles för torrt. blev smul
2015-11-29
Supergoda och ett tips: skippa chokladen. Jag tyckte de var godare utan den för då kommer både smaken av kola och saffran fram bättre.
2015-11-27
Hej! Korrekt mängd vetemjöl ska vara 5 dl. Tyvärr hade det smugit sig in ett fel i receptet, som nu är korrigerat.
2015-11-20
Det ska vara 5 dl mjöl i receptet och inte 1 dl som det står här på COOPs webbsida. Jag provade receptet och det kändes mycket konstigt med så lite mjöl. Kakorna blev konstiga och flöt ut på plåten.
2015-11-18
Bakade dessa igår och tyckte de var väldigt kladdiga, så jag lade i dubbelt så mycket mjöl. Tyckte ändå de var kladdiga. Fast nu såg jag receptet i tidningen Mersmak och såg att det skulle vara 5 dl mjöl. Ska göra ett nytt försök med ett korrekt recept.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
michan
2020-12-23
Korrigering: 300 g menar jag.
michan
2020-12-20
Väg mjölet i stället. När man mäter upp det i mått blir det ofta för mycket. 5 dl vetemjöl är 350 g.
Ragni
2020-12-20
Supergoda. Gick åt fort. Måste göra nya...
Tea-Louice
2016-12-18
Bakade enligt receptet med 160 g smör och 5 dl mjöl. Blev för smuligt, tog i extra smör och sirap och då blev det ok. Bakade också i varmluft och fick då sänka temperaturen något och även tiden (ca 12 min istället för 15), men det kan ju vara olika från ugn till ugn.
Maria
2016-01-13
Blev för smulig deg men med lite mera smör blev de kanon :)
Berit stern
2015-12-12
De blev goda och fina, rekommenderar dock att ta lite mindre med mjöl. Gjorde dem utan choklad.
Ch
2015-12-06
Min smet blev bara smulor. Tillsätter extra smör och sirap så får vi se vad som händer...
Lisbeth Jönsson
2015-12-06
Har Coops recept på kolakakor,till 100 gram smör el margarin ,1 dl socker ,1 msk vanilj socker,1 msk sirap,2½ dl vetemjöl 1 tsk bakpulver!Använder mixern till att blanda smeten!Tror att det funkar att tillsätta saffran,men den lilla mängdn borde räcka!
AM
2015-12-06
Tyvärr bakade jag enligt receptet. Allt flöt ihop på plåten.
E
2015-12-06
Bakade m 5 del vetemjöl, alldeles för torrt. blev smul
Eva-Lena
2015-11-29
Supergoda och ett tips: skippa chokladen. Jag tyckte de var godare utan den för då kommer både smaken av kola och saffran fram bättre.
Susanne, redaktör
2015-11-27
Hej! Korrekt mängd vetemjöl ska vara 5 dl. Tyvärr hade det smugit sig in ett fel i receptet, som nu är korrigerat.
Eva
2015-11-20
Det ska vara 5 dl mjöl i receptet och inte 1 dl som det står här på COOPs webbsida. Jag provade receptet och det kändes mycket konstigt med så lite mjöl. Kakorna blev konstiga och flöt ut på plåten.
Marie Karlsson
2015-11-18
Bakade dessa igår och tyckte de var väldigt kladdiga, så jag lade i dubbelt så mycket mjöl. Tyckte ändå de var kladdiga. Fast nu såg jag receptet i tidningen Mersmak och såg att det skulle vara 5 dl mjöl. Ska göra ett nytt försök med ett korrekt recept.