Saffranskolakakor

Saffranskolakakor

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(15)

Saffranssmaken i kolasnittarna är något helt nytt. Lika gott året om, men perfekt på adventsfikat!

Tillagningstid: 25 min
Ugnstemperatur:180º
40 stycken
  • 1 g saffran
  • 160 g rumsvarmt smör
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 0.5 dl ljus sirap
  • 1 tsk bakpulver
  • 5 dl vetemjöl
  • 100 g mörk choklad

Gör så här

  1. Smält 1 msk av smöret och rör ut saffranet i det.
  2. Blanda ihop alla ingredienser utom chokladen och arbeta till en jämn smet, använd gärna degkrokarna på elvispen.
  3. Dela degen i fyra bitar, rulla ut dem till knapp bakplåtslängd och fördela rullarna på två plåtar med bakplåtspapper. Platta ut till längder. Grädda dem gyllenbruna på 180°, ca 15 min.
  4. Skär längderna lite snett på tvären i 2–3 cm breda bitar direkt när de kommer från ugnen. Låt svalna.
  5. Smält chokladen försiktigt i mikro eller i ett vattenbad och doppa några av kakorna. Låt några vara naturella. Låt stelna på bakplåtspapper.

Tips

Ljuvliga både med och utan chokladdopp.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



michan

2020-12-23

Korrigering: 300 g menar jag.

michan

2020-12-20

Väg mjölet i stället. När man mäter upp det i mått blir det ofta för mycket. 5 dl vetemjöl är 350 g.

Ragni

2020-12-20

Supergoda. Gick åt fort. Måste göra nya...

Tea-Louice

2016-12-18

Bakade enligt receptet med 160 g smör och 5 dl mjöl. Blev för smuligt, tog i extra smör och sirap och då blev det ok. Bakade också i varmluft och fick då sänka temperaturen något och även tiden (ca 12 min istället för 15), men det kan ju vara olika från ugn till ugn.

Maria

2016-01-13

Blev för smulig deg men med lite mera smör blev de kanon :)

Berit stern

2015-12-12

De blev goda och fina, rekommenderar dock att ta lite mindre med mjöl. Gjorde dem utan choklad.

Ch

2015-12-06

Min smet blev bara smulor. Tillsätter extra smör och sirap så får vi se vad som händer...

Lisbeth Jönsson

2015-12-06

Har Coops recept på kolakakor,till 100 gram smör el margarin ,1 dl socker ,1 msk vanilj socker,1 msk sirap,2½ dl vetemjöl 1 tsk bakpulver!Använder mixern till att blanda smeten!Tror att det funkar att tillsätta saffran,men den lilla mängdn borde räcka!

AM

2015-12-06

Tyvärr bakade jag enligt receptet. Allt flöt ihop på plåten.

E

2015-12-06

Bakade m 5 del vetemjöl, alldeles för torrt. blev smul

Eva-Lena

2015-11-29

Supergoda och ett tips: skippa chokladen. Jag tyckte de var godare utan den för då kommer både smaken av kola och saffran fram bättre.

Susanne, redaktör

2015-11-27

Hej! Korrekt mängd vetemjöl ska vara 5 dl. Tyvärr hade det smugit sig in ett fel i receptet, som nu är korrigerat.

Eva

2015-11-20

Det ska vara 5 dl mjöl i receptet och inte 1 dl som det står här på COOPs webbsida. Jag provade receptet och det kändes mycket konstigt med så lite mjöl. Kakorna blev konstiga och flöt ut på plåten.

Marie Karlsson

2015-11-18

Bakade dessa igår och tyckte de var väldigt kladdiga, så jag lade i dubbelt så mycket mjöl. Tyckte ändå de var kladdiga. Fast nu såg jag receptet i tidningen Mersmak och såg att det skulle vara 5 dl mjöl. Ska göra ett nytt försök med ett korrekt recept.

Saffranskolakakor
8 st
  • Ingredienser (8)
  • 1 g saffran
  • 160 g rumsvarmt smör
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 0.5 dl ljus sirap
  • 1 tsk bakpulver
  • 5 dl vetemjöl
  • 100 g mörk choklad

Saffranskolakakor

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(15)

Saffranssmaken i kolasnittarna är något helt nytt. Lika gott året om, men perfekt på adventsfikat!

Tillagningstid: 25 min
Ugnstemperatur:180º
40 stycken

Gör så här

  1. Smält 1 msk av smöret och rör ut saffranet i det.
  2. Blanda ihop alla ingredienser utom chokladen och arbeta till en jämn smet, använd gärna degkrokarna på elvispen.
  3. Dela degen i fyra bitar, rulla ut dem till knapp bakplåtslängd och fördela rullarna på två plåtar med bakplåtspapper. Platta ut till längder. Grädda dem gyllenbruna på 180°, ca 15 min.
  4. Skär längderna lite snett på tvären i 2–3 cm breda bitar direkt när de kommer från ugnen. Låt svalna.
  5. Smält chokladen försiktigt i mikro eller i ett vattenbad och doppa några av kakorna. Låt några vara naturella. Låt stelna på bakplåtspapper.

Tips

Ljuvliga både med och utan chokladdopp.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



michan

2020-12-23

Korrigering: 300 g menar jag.

michan

2020-12-20

Väg mjölet i stället. När man mäter upp det i mått blir det ofta för mycket. 5 dl vetemjöl är 350 g.

Ragni

2020-12-20

Supergoda. Gick åt fort. Måste göra nya...

Tea-Louice

2016-12-18

Bakade enligt receptet med 160 g smör och 5 dl mjöl. Blev för smuligt, tog i extra smör och sirap och då blev det ok. Bakade också i varmluft och fick då sänka temperaturen något och även tiden (ca 12 min istället för 15), men det kan ju vara olika från ugn till ugn.

Maria

2016-01-13

Blev för smulig deg men med lite mera smör blev de kanon :)

Berit stern

2015-12-12

De blev goda och fina, rekommenderar dock att ta lite mindre med mjöl. Gjorde dem utan choklad.

Ch

2015-12-06

Min smet blev bara smulor. Tillsätter extra smör och sirap så får vi se vad som händer...

Lisbeth Jönsson

2015-12-06

Har Coops recept på kolakakor,till 100 gram smör el margarin ,1 dl socker ,1 msk vanilj socker,1 msk sirap,2½ dl vetemjöl 1 tsk bakpulver!Använder mixern till att blanda smeten!Tror att det funkar att tillsätta saffran,men den lilla mängdn borde räcka!

AM

2015-12-06

Tyvärr bakade jag enligt receptet. Allt flöt ihop på plåten.

E

2015-12-06

Bakade m 5 del vetemjöl, alldeles för torrt. blev smul

Eva-Lena

2015-11-29

Supergoda och ett tips: skippa chokladen. Jag tyckte de var godare utan den för då kommer både smaken av kola och saffran fram bättre.

Susanne, redaktör

2015-11-27

Hej! Korrekt mängd vetemjöl ska vara 5 dl. Tyvärr hade det smugit sig in ett fel i receptet, som nu är korrigerat.

Eva

2015-11-20

Det ska vara 5 dl mjöl i receptet och inte 1 dl som det står här på COOPs webbsida. Jag provade receptet och det kändes mycket konstigt med så lite mjöl. Kakorna blev konstiga och flöt ut på plåten.

Marie Karlsson

2015-11-18

Bakade dessa igår och tyckte de var väldigt kladdiga, så jag lade i dubbelt så mycket mjöl. Tyckte ändå de var kladdiga. Fast nu såg jag receptet i tidningen Mersmak och såg att det skulle vara 5 dl mjöl. Ska göra ett nytt försök med ett korrekt recept.