Pepparkakor med kristyr

Pepparkakor med kristyr

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(13)

Knapriga pepparkakor är godast hembakade med kristyr i dekorativa mönster.

Tillagningstid: 50 minuter + tid i kylen
Ugnstemperatur:200º
30 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 175 g margarin eller smör
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 tsk mald kryddnejlika
  • 1 tsk malen ingefära
  • 2 dl ljus sirap
  • 1.5 dl socker
  • 1 ägg
  • 1 st äggula
  • 0.5 dl mjölk
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 9 dl vetemjöl
  • Kristyr:
  • 1 äggvita
  • 4 dl florsocker
  • 1 krm ättiksprit (12 %)

Gör så här

  1. Mät upp fett och kryddor i en bunke. Koka upp sirap och socker i en kastrull och häll det genast i bunken.
  2. Vispa ihop ägg, gula (spara vitan till kristyren) och mjölk. Rör ner det. Låt stå tills det kallnat, rör då och då.
  3. Blanda bikarbonat och bakpulver med det mesta av mjölet. Rör ner det i blandningen. Arbeta in resten av mjölet på bakbordet.
  4. Låt degen vila övertäckt i kylskåp ca 1 dygn.
  5. Ta fram degen och låt den ligga i rumstemperatur en stund. Forma den till en rulle ca 6 cm i diameter. Skär den i ca 0,5 cm tjocka skivor. Lägg dem glest på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. De jäser upp under gräddningen.
  6. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. Låt kallna på galler.

Kristyr

  1. Blanda alla ingredienser till en slät massa, vispa gärna med elvisp.
  2. Häll massan i en sprits med litet hål och spritsa garnering på kakorna.
Pepparkakor med kristyr
15 st
  • Ingredienser (15)
  • 175 g margarin eller smör
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 tsk mald kryddnejlika
  • 1 tsk malen ingefära
  • 2 dl ljus sirap
  • 1.5 dl socker
  • 1 ägg
  • 1 st äggula
  • 0.5 dl mjölk
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 9 dl vetemjöl
  • Kristyr:
  • 1 äggvita
  • 4 dl florsocker
  • 1 krm ättiksprit (12 %)

Pepparkakor med kristyr

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(13)

Knapriga pepparkakor är godast hembakade med kristyr i dekorativa mönster.

Tillagningstid: 50 minuter + tid i kylen
Ugnstemperatur:200º
30 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Mät upp fett och kryddor i en bunke. Koka upp sirap och socker i en kastrull och häll det genast i bunken.
  2. Vispa ihop ägg, gula (spara vitan till kristyren) och mjölk. Rör ner det. Låt stå tills det kallnat, rör då och då.
  3. Blanda bikarbonat och bakpulver med det mesta av mjölet. Rör ner det i blandningen. Arbeta in resten av mjölet på bakbordet.
  4. Låt degen vila övertäckt i kylskåp ca 1 dygn.
  5. Ta fram degen och låt den ligga i rumstemperatur en stund. Forma den till en rulle ca 6 cm i diameter. Skär den i ca 0,5 cm tjocka skivor. Lägg dem glest på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. De jäser upp under gräddningen.
  6. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. Låt kallna på galler.

Kristyr

  1. Blanda alla ingredienser till en slät massa, vispa gärna med elvisp.
  2. Häll massan i en sprits med litet hål och spritsa garnering på kakorna.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!