Pepparkakor grundrecept

Pepparkakor grundrecept

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(10)

Pepparkaksdeg som är lätt att kavla och ger perfekt spröda pepparkakor. Klassiskt recept som sprider juldoft i hela hemmet!

Tillagningstid: 1 tim 30 min + 1 dygn i kyl
Ugnstemperatur:225º
120 stycken
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 2.5 dl strösocker
  • 0.5 dl mörk eller ljus sirap
  • 1.5 msk malen kanel
  • 2 tsk malen ingefära
  • 2 tsk malen kryddnejlika
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1.5 tsk bikarbonat
  • 1 dl vatten
  • 7.5 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Rör smör, socker och sirap smidigt, t ex med elvispens degkrokar. Rör ner kryddor och bikarbonat i smöret. Tillsätt vatten och allt mjöl och arbeta ihop till en deg.
  2. Låt degen ligga insvept i plastfolie i kylen minst 1 dygn.
  3. Sätt ugnen på 225°. Ta fram en bit deg i taget och arbeta den smidig. Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord, pensla med äggvita och strö över flagad mandel.
  4. Skär i rektanglar och lägg ut på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 5–6 min. Eller ta ut kakor med mått som vanligt. Grädda mitt i ugnen 4–5 min. Låt svalna på galler.

Hållbarhet och förvaring

  1. Pepparkaksdeg håller 6-8 dagar i kylen, men går också bra att frysa. Förvara de färdiga pepparkakorna i burk med tättslutande lock.
Pepparkakor grundrecept
10 st
  • Ingredienser (10)
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 2.5 dl strösocker
  • 0.5 dl mörk eller ljus sirap
  • 1.5 msk malen kanel
  • 2 tsk malen ingefära
  • 2 tsk malen kryddnejlika
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1.5 tsk bikarbonat
  • 1 dl vatten
  • 7.5 dl vetemjöl

Pepparkakor grundrecept

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(10)

Pepparkaksdeg som är lätt att kavla och ger perfekt spröda pepparkakor. Klassiskt recept som sprider juldoft i hela hemmet!

Tillagningstid: 1 tim 30 min + 1 dygn i kyl
Ugnstemperatur:225º
120 stycken

Gör så här

  1. Rör smör, socker och sirap smidigt, t ex med elvispens degkrokar. Rör ner kryddor och bikarbonat i smöret. Tillsätt vatten och allt mjöl och arbeta ihop till en deg.
  2. Låt degen ligga insvept i plastfolie i kylen minst 1 dygn.
  3. Sätt ugnen på 225°. Ta fram en bit deg i taget och arbeta den smidig. Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord, pensla med äggvita och strö över flagad mandel.
  4. Skär i rektanglar och lägg ut på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 5–6 min. Eller ta ut kakor med mått som vanligt. Grädda mitt i ugnen 4–5 min. Låt svalna på galler.

Hållbarhet och förvaring

  1. Pepparkaksdeg håller 6-8 dagar i kylen, men går också bra att frysa. Förvara de färdiga pepparkakorna i burk med tättslutande lock.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Ann-Sofie

2021-11-20

Bakat detta recept flera år!

Linnea

2021-10-25

Älskar det här receptet - perfekta pepparkakor!