Pepparkakshus

Pepparkakshus

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(31)

Gör ett dekorativt pepparkakshus till jul! Kul att att göra, gott att äta och fint att se på!

Tillagningstid: 3 timmar + tid att vila
Ugnstemperatur:175º
1 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1.5 dl socker
  • 1 dl sirap
  • 50 g smör
  • 0.5 msk malen kanel
  • 0.5 msk malen ingefära
  • 0.5 msk malda kryddnejlikor
  • 1.5 dl mjölk, 3 %
  • 0.5 msk bikarbonat
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 dl vetemjöl, till utbakning
  • Karamell till hopfogning:
  • 2 dl socker
  • Kristyr till garnering:
  • 4 dl florsocker
  • 1 ägg, endast vitan
  • 1 tsk ättiksprit (12 %)
  • Dekoration
  • godis t ex, non stop

Gör så här

  1. Blanda socker, sirap och smör i en kastrull, värm tills det har smält. Tillsätt kryddor och mjölk. Låt blandningen kallna. Blanda mjöl med bikarbonat i en bunke, men spara en liten del till utbakningen. Tillsätt den kalla blandningen och arbeta ihop till en fast och smidig deg. Svep in degen i plast och låt vila i kylskåp, minst 1 dygn.
  2. Rita upp delarna till huset på styvt papper och klipp ut. Märk mallarna.

Dag 2

  1. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Kavla degen 2-3 millimeter tjock. Gör en provkaka och grädda några minuter. Om degen flyter ut, ha lite mer mjöl i degen.
  2. Kavla ut degen på plåtar med bakplåtspapper. Lägg på mallarna med mellanrum och skär ut delarna. Grädda mitt i ugnen. Större delar: 10-15 minuter, mindre delar 5-7 minuter. Lägg på mallarna direkt efter gräddningen och kontrollera att måtten stämmer. Skär kanterna raka medan delarna fortfarande är varma. Låt svalna på plåtarna.

Karamell

  1. Smält socker till karamellen i en torr stekpanna på medelvärme, rör om då och då. Sockret ska vara helt smält och ljust brunt. Låt pannan stå på svag värme medan delarna fogas ihop, annars kan sockret hårdna.
  2. Doppa gavlarnas lodräta sidor, en gavel i taget och foga ihop dem med husets långsidor. Bred smält socker på gavlarnas sneda sidor. Lägg på taket, en halva i taget, ringla smält socker i takfogen. Foga ihop skorstenens delar. Doppa dörrens långsida i sockret och sätt fast.

Kristyr

  1. Blanda florsocker, äggvita och ättika till kristyren. Vispa kraftigt tills kristyren blir hård, helst med elvisp. Fyll kristyren i en spritspåse med munstycke med litet hål, eller fyll en fryspåse och gör ett litet hål i ena hörnet. Garnera huset med kristyr och godis.

Tips

Ta genvägen - använd färdig pepparkaksdeg!

Sara Begner, Chef för Coops provkök

Pepparkakshus
15 st
  • Ingredienser (15)
  • 1.5 dl socker
  • 1 dl sirap
  • 50 g smör
  • 0.5 msk malen kanel
  • 0.5 msk malen ingefära
  • 0.5 msk malda kryddnejlikor
  • 1.5 dl mjölk, 3 %
  • 0.5 msk bikarbonat
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 dl vetemjöl, till utbakning
  • Karamell till hopfogning:
  • 2 dl socker
  • Kristyr till garnering:
  • 4 dl florsocker
  • 1 ägg, endast vitan
  • 1 tsk ättiksprit (12 %)
  • Dekoration
  • godis t ex, non stop

Pepparkakshus

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(31)

Gör ett dekorativt pepparkakshus till jul! Kul att att göra, gott att äta och fint att se på!

Tillagningstid: 3 timmar + tid att vila
Ugnstemperatur:175º
1 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Blanda socker, sirap och smör i en kastrull, värm tills det har smält. Tillsätt kryddor och mjölk. Låt blandningen kallna. Blanda mjöl med bikarbonat i en bunke, men spara en liten del till utbakningen. Tillsätt den kalla blandningen och arbeta ihop till en fast och smidig deg. Svep in degen i plast och låt vila i kylskåp, minst 1 dygn.
  2. Rita upp delarna till huset på styvt papper och klipp ut. Märk mallarna.

Dag 2

  1. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Kavla degen 2-3 millimeter tjock. Gör en provkaka och grädda några minuter. Om degen flyter ut, ha lite mer mjöl i degen.
  2. Kavla ut degen på plåtar med bakplåtspapper. Lägg på mallarna med mellanrum och skär ut delarna. Grädda mitt i ugnen. Större delar: 10-15 minuter, mindre delar 5-7 minuter. Lägg på mallarna direkt efter gräddningen och kontrollera att måtten stämmer. Skär kanterna raka medan delarna fortfarande är varma. Låt svalna på plåtarna.

Karamell

  1. Smält socker till karamellen i en torr stekpanna på medelvärme, rör om då och då. Sockret ska vara helt smält och ljust brunt. Låt pannan stå på svag värme medan delarna fogas ihop, annars kan sockret hårdna.
  2. Doppa gavlarnas lodräta sidor, en gavel i taget och foga ihop dem med husets långsidor. Bred smält socker på gavlarnas sneda sidor. Lägg på taket, en halva i taget, ringla smält socker i takfogen. Foga ihop skorstenens delar. Doppa dörrens långsida i sockret och sätt fast.

Kristyr

  1. Blanda florsocker, äggvita och ättika till kristyren. Vispa kraftigt tills kristyren blir hård, helst med elvisp. Fyll kristyren i en spritspåse med munstycke med litet hål, eller fyll en fryspåse och gör ett litet hål i ena hörnet. Garnera huset med kristyr och godis.

Tips

Ta genvägen - använd färdig pepparkaksdeg!

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Raouf Ayoub

2011-11-29

Bra