Mörkt potatisbröd

Mörkt potatisbröd

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(5)

Matigt, grovt och lite sött bröd, perfekt picknickmat.

Ugnstemperatur:200º
12 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 15 g jäst
  • 2 dl vatten
  • 3 dl filmjölk eller yoghurt
  • 1 dl mörk brödsirap
  • 300 g grovt riven kokt potatis
  • 8 dl grovt rågmjöl
  • 7 dl vetemjöl special
  • 2 tsk salt

Gör så här

  1. Rör ut jäst och vatten i en bunke eller köksmaskin. Tillsätt salt, filmjölk, sirap, riven potatis, rågmjöl och 4 deciliter av vetemjölet. Arbeta degen 7-10 minuter för hand eller 5 minuter med maskin. Degen ska vara ganska lös, då blir bröden inte så kompakta. Jäs under bakduk minst 2 timmar, gärna längre.
  2. Häll resten av mjölet på bakbordet, ta upp degen och dela den i 12 bitar.
  3. Mjöla händerna. Vänd en degbit i lite mjöl och bolla degen mellan händerna samtidigt som du plattar till den. Försök att inte trycka in så mycket mjöl i bröden, de får gärna vara mjöliga utanpå. Gör varje bröd cirka 10 centimeter stort och lägg på bakplåtspapper.
  4. Sätt in en plåt i ugnen. Låt bröden jäsa minst 30 minuter. Ta ut plåten och flytta över bakplåtspappret med bröden till den heta plåten. Sätt in plåten mitt i ugnen och ställ en långpanna med vatten längst ner i ugnen. Grädda bröden cirka 15 minuter
  5. Låt svalna på galler utan bakduk.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Scones med yoghurt

Betyg
Betyg
(15)
Spara recept

Siktkaka

Betyg
Betyg
(19)
Spara recept

Våfflor med blåbärsyoghurt

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Fillimpa med fikon, gula russin och valnötter

Betyg
Betyg
(21)
Spara recept

Plättar med limeyoghurt och morotssylt

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Nässelscones

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Körsbärstrifle med kardemummaskorpor

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Yoghurtbägare med hjortron

Betyg
Betyg
(5)
Mörkt potatisbröd
8 st
  • Ingredienser (8)
  • 15 g jäst
  • 2 dl vatten
  • 3 dl filmjölk eller yoghurt
  • 1 dl mörk brödsirap
  • 300 g grovt riven kokt potatis
  • 8 dl grovt rågmjöl
  • 7 dl vetemjöl special
  • 2 tsk salt

Mörkt potatisbröd

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(5)

Matigt, grovt och lite sött bröd, perfekt picknickmat.

Ugnstemperatur:200º
12 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Rör ut jäst och vatten i en bunke eller köksmaskin. Tillsätt salt, filmjölk, sirap, riven potatis, rågmjöl och 4 deciliter av vetemjölet. Arbeta degen 7-10 minuter för hand eller 5 minuter med maskin. Degen ska vara ganska lös, då blir bröden inte så kompakta. Jäs under bakduk minst 2 timmar, gärna längre.
  2. Häll resten av mjölet på bakbordet, ta upp degen och dela den i 12 bitar.
  3. Mjöla händerna. Vänd en degbit i lite mjöl och bolla degen mellan händerna samtidigt som du plattar till den. Försök att inte trycka in så mycket mjöl i bröden, de får gärna vara mjöliga utanpå. Gör varje bröd cirka 10 centimeter stort och lägg på bakplåtspapper.
  4. Sätt in en plåt i ugnen. Låt bröden jäsa minst 30 minuter. Ta ut plåten och flytta över bakplåtspappret med bröden till den heta plåten. Sätt in plåten mitt i ugnen och ställ en långpanna med vatten längst ner i ugnen. Grädda bröden cirka 15 minuter
  5. Låt svalna på galler utan bakduk.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Scones med yoghurt

Betyg
Betyg
(15)
Spara recept

Siktkaka

Betyg
Betyg
(19)
Spara recept

Våfflor med blåbärsyoghurt

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Fillimpa med fikon, gula russin och valnötter

Betyg
Betyg
(21)
Spara recept

Plättar med limeyoghurt och morotssylt

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Nässelscones

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Körsbärstrifle med kardemummaskorpor

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Yoghurtbägare med hjortron

Betyg
Betyg
(5)