Lussekatter med Kesella

Lussekatter med Kesella

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(12)

Luftiga och saftiga lussekatter bakade med kesella som är perfekta till adventsfikat.

Tillagningstid: 2 timmar
48 stycken
  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 250 g Kesella
  • 1.5 dl socker eller vit sirap
  • 1 g saffran
  • 17 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk salt
  • Garnering och pensling
  • 1 dl russin
  • 1 ägg

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37° (fingervarmt).
  2. Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, Kesella och socker eller sirap.
  3. Stöt eventuellt saffranet med saltet i en mortel innan det blandas i bunken tillsammans med nästan allt mjöl.
  4. Knåda ihop degen för hand eller i maskin tills den är smidig och släpper bunkens kant. Jäs degen övertäckt 30 - 40 minuter.Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.
  5. Dela degen i 2 delar och forma dem till längder. Dela varje längd i ca 24 bitar. Rulla dem till smala längder, ca 25 cm långa.
  6. Till lussekatter rullas ändarna åt var sitt håll så att bullen blir S-formad.
  7. Lägg de utbakade bröden på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Jäs bröden under bakduk 30 - 40 minuter.
  8. Värm ugnen under tiden till 225°.Tryck ner russin som garnering. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5 - 10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Lussekatter med Kesella
10 st
  • Ingredienser (10)
  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 250 g Kesella
  • 1.5 dl socker eller vit sirap
  • 1 g saffran
  • 17 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk salt
  • Garnering och pensling
  • 1 dl russin
  • 1 ägg

Lussekatter med Kesella

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(12)

Luftiga och saftiga lussekatter bakade med kesella som är perfekta till adventsfikat.

Tillagningstid: 2 timmar
48 stycken

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37° (fingervarmt).
  2. Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, Kesella och socker eller sirap.
  3. Stöt eventuellt saffranet med saltet i en mortel innan det blandas i bunken tillsammans med nästan allt mjöl.
  4. Knåda ihop degen för hand eller i maskin tills den är smidig och släpper bunkens kant. Jäs degen övertäckt 30 - 40 minuter.Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.
  5. Dela degen i 2 delar och forma dem till längder. Dela varje längd i ca 24 bitar. Rulla dem till smala längder, ca 25 cm långa.
  6. Till lussekatter rullas ändarna åt var sitt håll så att bullen blir S-formad.
  7. Lägg de utbakade bröden på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Jäs bröden under bakduk 30 - 40 minuter.
  8. Värm ugnen under tiden till 225°.Tryck ner russin som garnering. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5 - 10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Joel

2021-11-18

Jättebra recept på lussekatter!