Lussekatter med Kesella

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(2)

Luftiga och saftiga lussekatter bakade med kesella som är perfekta till adventsfikat.

Tillagningstid: 2 timmar
48 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 250 g Kesella
  • 1.5 dl socker eller vit sirap
  • 1 g saffran
  • 17 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk salt
  • Garnering och pensling
  • 1 dl russin
  • 1 ägg

Gör så här

  1. Smält det smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37° (fingervarmt).
  2. Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, Kesella och socker eller sirap.
  3. Stöt eventuellt saffranet med saltet i en mortel innan det blandas i bunken tillsammans med nästan allt mjöl.
  4. Knåda ihop degen för hand eller i maskin tills den är smidig och släpper bunkens kant. Jäs degen övertäckt 30 - 40 minuter.Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.
  5. Dela degen i 2 delar och forma dem till längder. Dela varje längd i ca 24 bitar. Rulla dem till smala längder, ca 25 cm långa.
  6. Till lussekatter rullas ändarna åt var sitt håll så att bullen blir S-formad.
  7. Lägg de utbakade bröden på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Jäs bröden under bakduk 30 - 40 minuter.
  8. Värm ugnen under tiden till 225°.Tryck ner russin som garnering. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5 - 10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Svärmors pepparkakor galore

Betyg
Betyg
(10)
Spara recept

Havreflarn med äpple och kanel

Betyg
Betyg
(14)
Spara recept

Saffransugnspannkaka

Betyg
Betyg
(15)
Spara recept

Knäckig saffranstosca

Betyg
Betyg
(38)
Spara recept

Pepparkaksdrömmar

Betyg
Betyg
(37)
Spara recept

Fetaosttoast

Betyg
Betyg
(9)
Spara recept

Gotländsk saffranspannkaka

Betyg
Betyg
(46)
Spara recept

Varm chokladmjölk med kryddor

Betyg
Betyg
(1)
10 st
  • Ingredienser (10)
  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 250 g Kesella
  • 1.5 dl socker eller vit sirap
  • 1 g saffran
  • 17 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk salt
  • Garnering och pensling
  • 1 dl russin
  • 1 ägg

Lussekatter med Kesella

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(2)

Luftiga och saftiga lussekatter bakade med kesella som är perfekta till adventsfikat.

Tillagningstid: 2 timmar
48 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Smält det smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37° (fingervarmt).
  2. Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, Kesella och socker eller sirap.
  3. Stöt eventuellt saffranet med saltet i en mortel innan det blandas i bunken tillsammans med nästan allt mjöl.
  4. Knåda ihop degen för hand eller i maskin tills den är smidig och släpper bunkens kant. Jäs degen övertäckt 30 - 40 minuter.Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.
  5. Dela degen i 2 delar och forma dem till längder. Dela varje längd i ca 24 bitar. Rulla dem till smala längder, ca 25 cm långa.
  6. Till lussekatter rullas ändarna åt var sitt håll så att bullen blir S-formad.
  7. Lägg de utbakade bröden på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Jäs bröden under bakduk 30 - 40 minuter.
  8. Värm ugnen under tiden till 225°.Tryck ner russin som garnering. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5 - 10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Svärmors pepparkakor galore

Betyg
Betyg
(10)
Spara recept

Havreflarn med äpple och kanel

Betyg
Betyg
(14)
Spara recept

Saffransugnspannkaka

Betyg
Betyg
(15)
Spara recept

Knäckig saffranstosca

Betyg
Betyg
(38)
Spara recept

Pepparkaksdrömmar

Betyg
Betyg
(37)
Spara recept

Fetaosttoast

Betyg
Betyg
(9)
Spara recept

Gotländsk saffranspannkaka

Betyg
Betyg
(46)
Spara recept

Varm chokladmjölk med kryddor

Betyg
Betyg
(1)