Kornbröd med dinkelflingor

Kornbröd med dinkelflingor

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(7)

Nyttigt och hembakat fullkornsbröd på rågsurdeg.

Tillagningstid: 20 timmar
Ugnstemperatur:250º-200º
2 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • Surdeg:
  • 1 dl rågsurdegsgrund
  • 1.75 dl rågmjöl
  • 2 dl ljummet vatten
  • Skållning:
  • 2.5 dl dinkelkorn eller andra hela korn
  • 3 dl kokhett vatten
  • Tillsätts dag 2, morgon:
  • 5 dl ljummet vatten
  • 8 dl vetemjöl
  • 5 dl rågmjöl
  • 1 dl linfrön
  • 1 msk havssalt
  • Tillsätts dag 2, kväll:
  • 1 msk smör eller olja
  • 3 dl dinkelflingor

Gör så här

Dag 1, kväll

  1. Blanda surdegsgrund med mjöl och vatten i en bunke. Koka upp vattnet och häll det över kornen i en bunke. Täck de båda bunkarna med plastfolie och låt stå över natten.

Dag 2, morgon

  1. Blanda alla ingredienser och kör på låg hastighet i en degblandare i 8 minuter. Öka hastigheten och kör ytterligare i cirka 5 minuter. Täck med plast och låt jäsa tills degen blivit dubbelt så stor, 4-8 timmar.

Dag 2, kväll

  1. Ta fram två avlånga brödformar. Smörj formarna med smör eller olja. Kör degblandningen i en degblandare några varv så att degen sjunker ihop. Fyll formarna med hjälp av en slickepott eller degskrapa. Platta till degen, och strö på rikligt med dinkelflingor. Låt jäsa 1-2 timmar. Bröden ska resa sig cirka två centimeter. Det ska synas små hål i degen.
  2. Värm ugnen till 250 grader. Spreja vatten på bröden och sätt in dem i ugnen. Sänk temperaturen till 190 grader. Efter 30 minuter, stick en stektermometer i brödet. Låt stå tills innertemperaturen är 98 grader. Ta ur bröden ur formarna och låt dem gräddas ytterligare 5 minuter direkt på gallret. Låt bröden svalna på ett galler och vira sedan in i en handduk. Låt mogna under natten.

Servering

Servera med en god höstsoppa, marmelad eller leverpastej.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Tropisk fruktsallad

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Mango passion smoothie

Betyg
Betyg
(11)
Spara recept

Nötbröd

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Fruktbröd

Betyg
Betyg
(26)
Spara recept

Yoghurtbägare med hjortron

Betyg
Betyg
(5)
Spara recept

Morotsbullar

Betyg
Betyg
(75)
Spara recept

Frukostbröd

Betyg
Betyg
(17)
Spara recept

Frasig minipizza

Betyg
Betyg
(29)
Kornbröd med dinkelflingor
12 st
  • Ingredienser (12)
  • Surdeg:
  • 1 dl rågsurdegsgrund
  • 1.75 dl rågmjöl
  • 2 dl ljummet vatten
  • Skållning:
  • 2.5 dl dinkelkorn eller andra hela korn
  • 3 dl kokhett vatten
  • Tillsätts dag 2, morgon:
  • 5 dl ljummet vatten
  • 8 dl vetemjöl
  • 5 dl rågmjöl
  • 1 dl linfrön
  • 1 msk havssalt
  • Tillsätts dag 2, kväll:
  • 1 msk smör eller olja
  • 3 dl dinkelflingor

Kornbröd med dinkelflingor

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(7)

Nyttigt och hembakat fullkornsbröd på rågsurdeg.

Tillagningstid: 20 timmar
Ugnstemperatur:250º-200º
2 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

Dag 1, kväll

  1. Blanda surdegsgrund med mjöl och vatten i en bunke. Koka upp vattnet och häll det över kornen i en bunke. Täck de båda bunkarna med plastfolie och låt stå över natten.

Dag 2, morgon

  1. Blanda alla ingredienser och kör på låg hastighet i en degblandare i 8 minuter. Öka hastigheten och kör ytterligare i cirka 5 minuter. Täck med plast och låt jäsa tills degen blivit dubbelt så stor, 4-8 timmar.

Dag 2, kväll

  1. Ta fram två avlånga brödformar. Smörj formarna med smör eller olja. Kör degblandningen i en degblandare några varv så att degen sjunker ihop. Fyll formarna med hjälp av en slickepott eller degskrapa. Platta till degen, och strö på rikligt med dinkelflingor. Låt jäsa 1-2 timmar. Bröden ska resa sig cirka två centimeter. Det ska synas små hål i degen.
  2. Värm ugnen till 250 grader. Spreja vatten på bröden och sätt in dem i ugnen. Sänk temperaturen till 190 grader. Efter 30 minuter, stick en stektermometer i brödet. Låt stå tills innertemperaturen är 98 grader. Ta ur bröden ur formarna och låt dem gräddas ytterligare 5 minuter direkt på gallret. Låt bröden svalna på ett galler och vira sedan in i en handduk. Låt mogna under natten.

Servering

Servera med en god höstsoppa, marmelad eller leverpastej.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Tropisk fruktsallad

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Mango passion smoothie

Betyg
Betyg
(11)
Spara recept

Nötbröd

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Fruktbröd

Betyg
Betyg
(26)
Spara recept

Yoghurtbägare med hjortron

Betyg
Betyg
(5)
Spara recept

Morotsbullar

Betyg
Betyg
(75)
Spara recept

Frukostbröd

Betyg
Betyg
(17)
Spara recept

Frasig minipizza

Betyg
Betyg
(29)