Gravad lax

Gravad lax

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(25)

Klassiskt recept på gravad lax till påsk, jul eller midsommar. Hållbarheten för gravad lax är max en vecka i kylen, men tänk på att tiden förkortas om laxen står framme i rumstemperatur länge.

Tillagningstid: 5 min + 2 dygn
10 bufféportioner
  • 1 kg sida laxfilé, eller mittbit
  • 3 msk strösocker
  • 2 msk salt
  • 2 tsk vitpepparkorn, grovt mortlade
  • 1 dl hackad dill

Gör så här

  1. Lägg laxen med skinnet nedåt i en form med kanter. Blanda socker, salt och peppar. Gnid in laxen med blandningen.
  2. Strö över dill och låt stå i rumstemperatur ca 30 min. Vänd laxen så skinnet hamnar uppåt och täck med plast. Låt stå i kylen 2 dygn. Vänd laxen några gånger under tiden.
  3. Skrapa bort vätskan och kryddorna från laxen när den är klar så den inte fortsätter att gravas. Skär upp i tunna skivor vid servering och garnera med färsk dill och citronskivor. Servera med gravlaxsås.

Tips

Servera den gravade laxen med klassiska tillbehör som hovmästarsås eller potatissallad.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2021-11-26

Så här skriver Livsmedelsverket: "Rå vildfångad fisk kan innehålla skadliga parasiter. Dessa dör vid djupfrysning eller om fisken upphettas till 60 grader i minst en minut. Odlad lax behöver däremot inte frysas, då det är ytterst ovanligt att den innehåller parasiter." Lycka till med gravningen! / Fanny, redaktör

Åsa

2020-12-21

Obs! Livsmedelsverket skriver bla följande ang frysning av gravad fisk: ” Gravningen som process skyddar inte mot eventuella skadliga parasiter som kan förekomma i både vild och odlad fisk. I sötvatten förekommer naturligt till exempel dynt av binnikemask (Diphyllobothrium latum) varför den risken måste hanteras genom att djupfrysa produkten en till två dygn före eller efter gravningen, vilket dödar eventuella förekommande parasiter (plerocercoider).” Texten granskades senast 2017-10-13 och någon senare text i ämnet har jag inte hittat hos Livsmedelsverket.

Lennart

2020-04-04

Första gången jag sett gravning utan salt! Det här är fel och förmodligen blir det konstig konsistens.

Lina

2019-10-07

Hur mycket salt ska det vara? Finns inte angivet i ingredienser.

Martin K

2012-12-20

Odlad lax behöver inte frysas innan gravning. Sen våren 2012 säger Livsmedelsverket att det inte är nödvändigt. Risken är ytterst liten att odlad lax inneåller parasiter: http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Rad-att-frysa-odlad-lax-fore-gravning-tas-bort/ /Martin - ikvälla ska jag grava lax...

Gravad lax
5 st
  • Ingredienser (5)
  • 1 kg sida laxfilé, eller mittbit
  • 3 msk strösocker
  • 2 msk salt
  • 2 tsk vitpepparkorn, grovt mortlade
  • 1 dl hackad dill

Gravad lax

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(25)

Klassiskt recept på gravad lax till påsk, jul eller midsommar. Hållbarheten för gravad lax är max en vecka i kylen, men tänk på att tiden förkortas om laxen står framme i rumstemperatur länge.

Tillagningstid: 5 min + 2 dygn
10 bufféportioner

Gör så här

  1. Lägg laxen med skinnet nedåt i en form med kanter. Blanda socker, salt och peppar. Gnid in laxen med blandningen.
  2. Strö över dill och låt stå i rumstemperatur ca 30 min. Vänd laxen så skinnet hamnar uppåt och täck med plast. Låt stå i kylen 2 dygn. Vänd laxen några gånger under tiden.
  3. Skrapa bort vätskan och kryddorna från laxen när den är klar så den inte fortsätter att gravas. Skär upp i tunna skivor vid servering och garnera med färsk dill och citronskivor. Servera med gravlaxsås.

Tips

Servera den gravade laxen med klassiska tillbehör som hovmästarsås eller potatissallad.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2021-11-26

Så här skriver Livsmedelsverket: "Rå vildfångad fisk kan innehålla skadliga parasiter. Dessa dör vid djupfrysning eller om fisken upphettas till 60 grader i minst en minut. Odlad lax behöver däremot inte frysas, då det är ytterst ovanligt att den innehåller parasiter." Lycka till med gravningen! / Fanny, redaktör

Åsa

2020-12-21

Obs! Livsmedelsverket skriver bla följande ang frysning av gravad fisk: ” Gravningen som process skyddar inte mot eventuella skadliga parasiter som kan förekomma i både vild och odlad fisk. I sötvatten förekommer naturligt till exempel dynt av binnikemask (Diphyllobothrium latum) varför den risken måste hanteras genom att djupfrysa produkten en till två dygn före eller efter gravningen, vilket dödar eventuella förekommande parasiter (plerocercoider).” Texten granskades senast 2017-10-13 och någon senare text i ämnet har jag inte hittat hos Livsmedelsverket.

Lennart

2020-04-04

Första gången jag sett gravning utan salt! Det här är fel och förmodligen blir det konstig konsistens.

Lina

2019-10-07

Hur mycket salt ska det vara? Finns inte angivet i ingredienser.

Martin K

2012-12-20

Odlad lax behöver inte frysas innan gravning. Sen våren 2012 säger Livsmedelsverket att det inte är nödvändigt. Risken är ytterst liten att odlad lax inneåller parasiter: http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Rad-att-frysa-odlad-lax-fore-gravning-tas-bort/ /Martin - ikvälla ska jag grava lax...