Lax
Lax går att tillaga på en mängd vis och är en av de populäraste matfiskarna hos svenskarna. Här hittar du våra goda recept med lax!
Klassiskt recept på gravad lax till påsk, jul eller midsommar. Hållbarheten för gravad lax är max en vecka i kylen, men tänk på att tiden förkortas om laxen står framme i rumstemperatur länge.
Servera den gravade laxen med klassiska tillbehör som hovmästarsås eller potatissallad.
Klassiskt recept på gravad lax till påsk, jul eller midsommar. Hållbarheten för gravad lax är max en vecka i kylen, men tänk på att tiden förkortas om laxen står framme i rumstemperatur länge.
Servera den gravade laxen med klassiska tillbehör som hovmästarsås eller potatissallad.
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2021-11-26
Så här skriver Livsmedelsverket: "Rå vildfångad fisk kan innehålla skadliga parasiter. Dessa dör vid djupfrysning eller om fisken upphettas till 60 grader i minst en minut. Odlad lax behöver däremot inte frysas, då det är ytterst ovanligt att den innehåller parasiter." Lycka till med gravningen! / Fanny, redaktör
2020-12-21
Obs! Livsmedelsverket skriver bla följande ang frysning av gravad fisk: ” Gravningen som process skyddar inte mot eventuella skadliga parasiter som kan förekomma i både vild och odlad fisk. I sötvatten förekommer naturligt till exempel dynt av binnikemask (Diphyllobothrium latum) varför den risken måste hanteras genom att djupfrysa produkten en till två dygn före eller efter gravningen, vilket dödar eventuella förekommande parasiter (plerocercoider).” Texten granskades senast 2017-10-13 och någon senare text i ämnet har jag inte hittat hos Livsmedelsverket.
2020-04-04
Första gången jag sett gravning utan salt! Det här är fel och förmodligen blir det konstig konsistens.
2019-10-07
Hur mycket salt ska det vara? Finns inte angivet i ingredienser.
2012-12-20
Odlad lax behöver inte frysas innan gravning. Sen våren 2012 säger Livsmedelsverket att det inte är nödvändigt. Risken är ytterst liten att odlad lax inneåller parasiter: http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Rad-att-frysa-odlad-lax-fore-gravning-tas-bort/ /Martin - ikvälla ska jag grava lax...
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2021-11-26
Så här skriver Livsmedelsverket: "Rå vildfångad fisk kan innehålla skadliga parasiter. Dessa dör vid djupfrysning eller om fisken upphettas till 60 grader i minst en minut. Odlad lax behöver däremot inte frysas, då det är ytterst ovanligt att den innehåller parasiter." Lycka till med gravningen! / Fanny, redaktör
Åsa
2020-12-21
Obs! Livsmedelsverket skriver bla följande ang frysning av gravad fisk: ” Gravningen som process skyddar inte mot eventuella skadliga parasiter som kan förekomma i både vild och odlad fisk. I sötvatten förekommer naturligt till exempel dynt av binnikemask (Diphyllobothrium latum) varför den risken måste hanteras genom att djupfrysa produkten en till två dygn före eller efter gravningen, vilket dödar eventuella förekommande parasiter (plerocercoider).” Texten granskades senast 2017-10-13 och någon senare text i ämnet har jag inte hittat hos Livsmedelsverket.
Lennart
2020-04-04
Första gången jag sett gravning utan salt! Det här är fel och förmodligen blir det konstig konsistens.
Lina
2019-10-07
Hur mycket salt ska det vara? Finns inte angivet i ingredienser.
Martin K
2012-12-20
Odlad lax behöver inte frysas innan gravning. Sen våren 2012 säger Livsmedelsverket att det inte är nödvändigt. Risken är ytterst liten att odlad lax inneåller parasiter: http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Rad-att-frysa-odlad-lax-fore-gravning-tas-bort/ /Martin - ikvälla ska jag grava lax...