Fruktbröd

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(26)

Sötat fruktbröd med russin och aprikos. Rosta och lägg på en skiva lagrad ost.

Tillagningstid: 1 timme 30 minuter
Ugnstemperatur:250-200º
2 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten (37º) eller öl
  • 2 tsk honung, socker eller sirap
  • 3 dl rågsikt
  • 10 dl vetemjöl special
  • 0.5 dl linfrö
  • 1 dl torkade aprikoser, i små bitar
  • 1 dl russin
  • 1 tsk salt
  • 75 g smör, rumsvarmt

Gör så här

  1. Rör ut jästen i det ljumma vattnet eller öl i en bunke. Tillsätt honung, socker eller sirap, smör, salt, linfrön, aprikoser och russin och nästan allt mjöl.
  2. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Tillsätt eventuellt lite mera mjöl, degen ska släppa från bunkens kant. Eller blanda allt i en degblandare och knåda väl.
  3. Jäs degen under bakduk till dubbel storlek, minst 30 minuter men gärna längre.
  4. Dela degen i 2 delar. Forma dem till limpor och lägg dem i var sin smord avlång bakform (ca 1,5 liter) . Jäs ytterligare 30 minuter. Värm ugnen till 250º.
  5. Sänk temperaturen till 200° och grädda i nedre delen av ugnen ca 25-30 min.

Tips

Tillsätt 1 tsk malda nejlikor och 1 tsk mald kardemumma så får brödet "julsmak."

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2020-10-30

Hej Björn! Tack för att du såg det. Vi har nu lagt till salt. Mvh Maja, redaktör

Björn

2020-10-28

Skriv gärna salt bland ingredienser.

Coop

2020-04-06

Hej Lillie! Tiden varierar beroende på hur stora portionsbröd du gör. Så det bästa är att då hålla koll och använda termometer.

Lillie

2020-04-02

Kan man dela till portionsbröd o grädda Hur länge?

Anne-Lie

2019-06-29

Det står i beskrivningen om fett och salt men ingen i ingredienslistan. Hade dock lite salt i ändå och då blev det bra.

Coop

2012-09-20

Det ska inte vara något fett i det här brödet. Det blir saftigt av linfön och frukten.

Stig

2012-09-19

Hur mycket fett skall det vara?

Kajsa

2012-03-08

Jättegott enkelt bröd som håller sig saftigt länge!

Liknande recept

Spara recept

Bananpannkakor

Betyg
Betyg
(36)
Spara recept

Wrap med curryröra på tofu

Betyg
Betyg
(18)
Spara recept

Potatisbröd med pomerans

Betyg
Betyg
(12)
Spara recept

Äppelklyftor

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Mango passion smoothie

Betyg
Betyg
(11)
Spara recept

Vattenmelonsoppa

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Aprikos och valnötsbröd

Betyg
Betyg
(5)
Spara recept

Tropisk fruktsallad

Betyg
Betyg
(6)
10 st
  • Ingredienser (10)
  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten (37º) eller öl
  • 2 tsk honung, socker eller sirap
  • 3 dl rågsikt
  • 10 dl vetemjöl special
  • 0.5 dl linfrö
  • 1 dl torkade aprikoser, i små bitar
  • 1 dl russin
  • 1 tsk salt
  • 75 g smör, rumsvarmt

Fruktbröd

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(26)

Sötat fruktbröd med russin och aprikos. Rosta och lägg på en skiva lagrad ost.

Tillagningstid: 1 timme 30 minuter
Ugnstemperatur:250-200º
2 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Rör ut jästen i det ljumma vattnet eller öl i en bunke. Tillsätt honung, socker eller sirap, smör, salt, linfrön, aprikoser och russin och nästan allt mjöl.
  2. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Tillsätt eventuellt lite mera mjöl, degen ska släppa från bunkens kant. Eller blanda allt i en degblandare och knåda väl.
  3. Jäs degen under bakduk till dubbel storlek, minst 30 minuter men gärna längre.
  4. Dela degen i 2 delar. Forma dem till limpor och lägg dem i var sin smord avlång bakform (ca 1,5 liter) . Jäs ytterligare 30 minuter. Värm ugnen till 250º.
  5. Sänk temperaturen till 200° och grädda i nedre delen av ugnen ca 25-30 min.

Tips

Tillsätt 1 tsk malda nejlikor och 1 tsk mald kardemumma så får brödet "julsmak."

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2020-10-30

Hej Björn! Tack för att du såg det. Vi har nu lagt till salt. Mvh Maja, redaktör

Björn

2020-10-28

Skriv gärna salt bland ingredienser.

Coop

2020-04-06

Hej Lillie! Tiden varierar beroende på hur stora portionsbröd du gör. Så det bästa är att då hålla koll och använda termometer.

Lillie

2020-04-02

Kan man dela till portionsbröd o grädda Hur länge?

Anne-Lie

2019-06-29

Det står i beskrivningen om fett och salt men ingen i ingredienslistan. Hade dock lite salt i ändå och då blev det bra.

Coop

2012-09-20

Det ska inte vara något fett i det här brödet. Det blir saftigt av linfön och frukten.

Stig

2012-09-19

Hur mycket fett skall det vara?

Kajsa

2012-03-08

Jättegott enkelt bröd som håller sig saftigt länge!

Liknande recept

Spara recept

Bananpannkakor

Betyg
Betyg
(36)
Spara recept

Wrap med curryröra på tofu

Betyg
Betyg
(18)
Spara recept

Potatisbröd med pomerans

Betyg
Betyg
(12)
Spara recept

Äppelklyftor

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Mango passion smoothie

Betyg
Betyg
(11)
Spara recept

Vattenmelonsoppa

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Aprikos och valnötsbröd

Betyg
Betyg
(5)
Spara recept

Tropisk fruktsallad

Betyg
Betyg
(6)