Fruktbröd
  • Tid 90 min
  • Ugn 250-200º

Fruktbröd

3.45 (20 betyg)

Sötat fruktbröd med russin och aprikos. Rosta och lägg på en skiva lagrad ost.

  • Tillagningstid 90 min
  • Ingredienser 9
  • Ugnstemperatur 250-200º

Ingredienser

2 stycken
  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten (37º) eller öl
  • 2 tsk honung, socker eller sirap
  • 2 tsk salt, gärna flingsalt
  • 3 dl rågsikt
  • 10 dl vetemjöl special
  • 0.5 dl linfrö
  • 1 dl torkade aprikoser, i små bitar
  • 1 dl russin
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Rör ut jästen i det ljumma vattnet eller öl i en bunke. Tillsätt honung, socker eller sirap, fett, saltlinfrön, aprikoser och russin och nästan allt mjöl. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Tillsätt eventuellt lite mera mjöl, degen ska släppa från bunkens kant. Eller blanda allt i en degblandare och knåda väl. Jäs degen under bakduk till dubbel storlek, minst 30 minuter men gärna längre.

  2. 2

    Dela degen i 2 delar. Forma dem till limpor och lägg dem i var sin smord avlång bakform (à ca 1,5 liter). Jäs ytterligare 30 minuter. Värm ugnen till 250º.

  3. 3

    Sänk temperaturen till 200º och grädda i nedre delen av ugnen 25-30 minuter.

Tips

  1. 1

    Tillsätt 1 tsk malda nejlikor och 1 tsk mald kardemumma så får brödet "julsmak".

Sätt ett betyg

3 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Britta/Webbredaktionen

    Det ska inte vara något fett i det här brödet. Det blir saftigt av linfön och frukten.

  • Stig

    Hur mycket fett skall det vara?

  • Kajsa

    Jättegott enkelt bröd som håller sig saftigt länge!