
Durumbröd
Betyg (1-5):
Härliga guldbruna bröd med neutral smak som passar fint ihop med all sorts mat och gott till frukost.
Tillagningstid: 5 timmar
Ugnstemperatur:250º-200º
4 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
- 1000 g vatten
- 30 g jäst
- 1200 g vetemjöl, gärna special
- 300 g durumvetemjöl
- 40 g havssalt
Gör så här
- Blanda alla ingredienser utom salt och arbeta degen kraftigt i maskin i 15 minuter, för hand i 20 minuter. Tillsätt saltet. Arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Lägg degen i en oljad bunke och låt den vila i 2 timmar, eller över natten i kyl.
- Forma degen till fyra runda bullar, eller två avlånga stora buffébröd, lägg dem då att jäsa direkt på plåten. Om du gör fyra runda bullar, lägg dem med skarven nedåt i jäskorgar pudrade med durummjöl. Det går även bra att använda vanliga korgar. Huvudsaken är att degen har lufttillförsel underifrån.
- Låt bröden jäsa i 1-1,5 timme. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen. Stjälp upp bröden på en annan plåt med bakplåtspapper, med skarven uppåt.
- Ställ in bröden i ugnen och häll genast en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten längst ned. Stäng ugnsluckan och sänk temperaturen till 200 grader. Släpp ut ånga efter 20 minuter. Grädda bröden i cirka 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är 98 grader. Låt bröden svalna på galler.
Saknar du våg?
- 100 g vatten är ca 1 dl 65 g mjöl är ca 1 dl 20 g salt är ca 1 msk
Liknande recept
Durumbröd
Betyg (1-5):
Härliga guldbruna bröd med neutral smak som passar fint ihop med all sorts mat och gott till frukost.
Tillagningstid: 5 timmar
Ugnstemperatur:250º-200º
4 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
Gör så här
- Blanda alla ingredienser utom salt och arbeta degen kraftigt i maskin i 15 minuter, för hand i 20 minuter. Tillsätt saltet. Arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Lägg degen i en oljad bunke och låt den vila i 2 timmar, eller över natten i kyl.
- Forma degen till fyra runda bullar, eller två avlånga stora buffébröd, lägg dem då att jäsa direkt på plåten. Om du gör fyra runda bullar, lägg dem med skarven nedåt i jäskorgar pudrade med durummjöl. Det går även bra att använda vanliga korgar. Huvudsaken är att degen har lufttillförsel underifrån.
- Låt bröden jäsa i 1-1,5 timme. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen. Stjälp upp bröden på en annan plåt med bakplåtspapper, med skarven uppåt.
- Ställ in bröden i ugnen och häll genast en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten längst ned. Stäng ugnsluckan och sänk temperaturen till 200 grader. Släpp ut ånga efter 20 minuter. Grädda bröden i cirka 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är 98 grader. Låt bröden svalna på galler.
Saknar du våg?
- 100 g vatten är ca 1 dl 65 g mjöl är ca 1 dl 20 g salt är ca 1 msk
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!