Frölimpa
  • Tid 40 min + minst 8 tim att jäsa
  • Ugn 200º

Frölimpa

4.17 (6 betyg)

Ett matigt bröd som jäser i formen under natten. Så smart!

  • Tillagningstid 40 min + minst 8 tim att jäsa
  • Ingredienser 9
  • Ugnstemperatur 200º

Ingredienser

1 limpa
  • 5 g jäst
  • 1.5 dl kallt vatten
  • 3.5 dl naturell yoghurt
  • 1.5 tsk salt
  • 2 tsk honung
  • 8 dl vetemjöl
  • 0.7 dl pumpakärna
  • 0.7 dl solrosfrön
  • 0.7 dl linfrön
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Smula jästen i en bunke och rör ut i vattnet tills jästen lösts upp. Tillsätt yoghurt, salt och honung. Tillsätt mjöl och frön under omrörning.

  2. 2

    Arbeta ihop degen och lägg den i en insmord brödform (ca 1 ½ liter). Låt jäsa under bakduk i rumstemperatur ca 8 timmar, eller under natten.

  3. 3

    Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min, till en innertemperatur på 98°. Lyft direkt ur formen och låt svalna.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Det går bra att använda vilka frön som helst.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

4 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Louise

    Tyckte brödet var jättesmidigt att göra dessutom smakade det riktigt gott! Följde receptet till punkt och pricka, inget överjäst på kanter, den blev perfekt!

  • Gunnel

    Håller med Anne. Jäste över kanterna på natten. Tog över en timme att komma upp till 98 grader. Blev ändå kladdigt. Detta är inte första gången jag fått ett felaktigt recept. När jag då skrev till Sara fick jag svaret att man skulle ha förståelse för felskrivning. Hur kan man svara så? Inte kundvänligt. Kostade mig både pengar och tid liksom även denna gång. Törs inte använda mig av era recept i framtiden. De är uppenbart inte provade.

  • Hanna

    Enkelt och supergott! Tog lite längre tid än anvisat i ugnen men väldigt smidigt att slänga ihop kvällen innan :)

  • Anne

    Det blev inte alls bra - jäste över natten i rumstemperatur men 8 timmar blev för mycket, brödet hade fallit ihop. Tog betydligt längre tid än 30 min i ugnen när gick på innertemperatur. Blev kladdigt och väldigt svårt att få ur formen. Så tyvärr blev det inte det goda bröd jag hade hoppats få äta på söndagmorgon!