Chokladdoppad lakritskola
  • Tid 40 min + koktid

Chokladdoppad lakritskola

3.91 (99 betyg)

Lakrits och choklad – den perfekta smakkombinationen. Ska du koka kola i år, gör den här.

  • Tillagningstid 40 min + koktid
  • Ingredienser 7

Ingredienser

20 stycken
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl socker
  • 1 dl sirap
  • 2 msk lakritspulver eller krossad turkisk peppar
  • 1 msk smör
  • 100 g mörk choklad (minst 70%)
  • 1 msk strössel eller flingsalt
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Häll grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.

  2. 2

    Koka upp och tillsätt lakritspulvret. Ha en visp till hands för att eventuellt hjälpa till med att lösa upp pulvret. Koka kraftigt utan lock tills smeten har en temperatur på 120–125 grader, använd kökstermometer. Det tar 30–60 minuter beroende på kastrullens storlek. Rör i smöret.

  3. 3

    Lägg bakplåtspapper i en liten form, cirka 15x15 centimeter. Häll upp kolasmeten i formen och låt stelna i kylskåp cirka 20 minuter.

  4. 4

    Skär den stelnade kolan i 2–3 centimeter stora bitar. Smält chokladen i vattenbad eller i mikro. Doppa kolabitarna i choklad och lägg dem på ett bakplåtspapper.

  5. 5

    Garnera med strössel eller flingsalt innan chokladen stelnat. Förvara i kylskåp i burk med tättslutande lock. Lägg lite smörpapper emellan så att inte kolorna kladdar ihop.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Lakritspulver finns i välsorterade livsmedelsbutiker, hälsokostaffärer, essensbutiker eller att beställa på nätet. Går även att ersätta med 0,5 deciliter krossad turkisk peppar.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

35 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Lena

    Grym! Koka till 135 grader om du vill ha hårda kolor som mjuknar i minnen

  • Susanna

    Har kollat på detta recept flera gånger men aldrig gjort dem förrän nu. Tack för alla tidigare kommentarer som verkligen förenklade tillverkningen. 117' var perfekt. Glömde dessutom smöret då jag hade fullt upp att dosera svart lakritsfärgen. Färgen blev toppen och smöret var helt ok att missa. Hällde upp kolan i en form 30x30 och de blev alldeles lagom tjocka. Lät kolan svalna i rumstemperatur och skar dem sedan enkelt i lagom bitar som nu skall doppas i choklad.

  • Anders

    20 minuter i kylskåpet kommer inte mycket nytta, snarare 40 min i frysen för att få kolan att sluta klibba.

  • Vera

    Precis som Martin ovan, blev det stenhård knäck redan efter en kvart... 😫 Går inte att ära om man vill ha tänderna i behåll!

Visa fler