Brunkans långa

Brunkans långa

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(18)

Sötat surdegsbröd på graham och vete. Lyxigt till buffén eller bara extra gott till frukost.

Tillagningstid: 2 timmar 15 minuter
Ugnstemperatur:250º-175º
2 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 600 g vatten
  • 1125 g vetemjöl special
  • 375 g surdeg på grahamsmjöl
  • 25 g jäst
  • 150 g mörkt muscovadosocker
  • 35 g honung
  • 35 g havssalt

Gör så här

Dag 1

  1. Blanda alla ingredienser utom saltet. Arbeta degen kraftigt i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand i 15-20 minuter. Tillsätt saltet. Arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Lägg över degen i en oljad plastlåda eller ugnsform med lock, cirka 40 x 28 x 14 centimeter.
  2. Låt degen vila i lådan i 30 minuter. Vik försiktigt, utan att trycka, ena sidan av degen mot mitten, därefter andra sidan för att slutligen vända på hela degen så att undersidan hamnar uppåt (treslag på bagarspråk). Ställ in degen i kylen och låt den jäsa över natten.

Dag 2

  1. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den med vass kniv på längden i två bitar. Vänd upp de två degbitarna på plåt täckt med bakplåtspapper. De får plats bredvid varandra på samma plåt.
  2. Ställ in bröden i ugnen och häll genast en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten längst ner. Stäng ugnsluckan och sänk genast temperaturen till 175 grader. Släpp ut ånga efter 20 minuter. Grädda bröden i cirka 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är 98 grader. Låt bröden svalna på galler.

Tips

Saknar du våg? 100 g vatten är ca 1 dl 60 g mjöl är ca 1 dl 100 g surdeg är ca 1 dl 100 g socker är ca 1 dl 6 g honung är ca 1 tsk 17 g salt är ca 1 msk

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Siktkaka

Betyg
Betyg
(19)
Spara recept

Grovt fullkornsbröd

Betyg
Betyg
(100)
Spara recept

Baguetter med örter

Betyg
Betyg
(5)
Spara recept

Scones med yoghurt

Betyg
Betyg
(15)
Spara recept

Tekakor med havre

Betyg
Betyg
(23)
Spara recept

Grova rågfrallor

Betyg
Betyg
(20)
Spara recept

Hembakt bröd

Betyg
Betyg
(27)
Spara recept

Kalljästa hälsomuffins

Betyg
Betyg
(46)
Brunkans långa
7 st
  • Ingredienser (7)
  • 600 g vatten
  • 1125 g vetemjöl special
  • 375 g surdeg på grahamsmjöl
  • 25 g jäst
  • 150 g mörkt muscovadosocker
  • 35 g honung
  • 35 g havssalt

Brunkans långa

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(18)

Sötat surdegsbröd på graham och vete. Lyxigt till buffén eller bara extra gott till frukost.

Tillagningstid: 2 timmar 15 minuter
Ugnstemperatur:250º-175º
2 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

Dag 1

  1. Blanda alla ingredienser utom saltet. Arbeta degen kraftigt i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand i 15-20 minuter. Tillsätt saltet. Arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Lägg över degen i en oljad plastlåda eller ugnsform med lock, cirka 40 x 28 x 14 centimeter.
  2. Låt degen vila i lådan i 30 minuter. Vik försiktigt, utan att trycka, ena sidan av degen mot mitten, därefter andra sidan för att slutligen vända på hela degen så att undersidan hamnar uppåt (treslag på bagarspråk). Ställ in degen i kylen och låt den jäsa över natten.

Dag 2

  1. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den med vass kniv på längden i två bitar. Vänd upp de två degbitarna på plåt täckt med bakplåtspapper. De får plats bredvid varandra på samma plåt.
  2. Ställ in bröden i ugnen och häll genast en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten längst ner. Stäng ugnsluckan och sänk genast temperaturen till 175 grader. Släpp ut ånga efter 20 minuter. Grädda bröden i cirka 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är 98 grader. Låt bröden svalna på galler.

Tips

Saknar du våg? 100 g vatten är ca 1 dl 60 g mjöl är ca 1 dl 100 g surdeg är ca 1 dl 100 g socker är ca 1 dl 6 g honung är ca 1 tsk 17 g salt är ca 1 msk

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Siktkaka

Betyg
Betyg
(19)
Spara recept

Grovt fullkornsbröd

Betyg
Betyg
(100)
Spara recept

Baguetter med örter

Betyg
Betyg
(5)
Spara recept

Scones med yoghurt

Betyg
Betyg
(15)
Spara recept

Tekakor med havre

Betyg
Betyg
(23)
Spara recept

Grova rågfrallor

Betyg
Betyg
(20)
Spara recept

Hembakt bröd

Betyg
Betyg
(27)
Spara recept

Kalljästa hälsomuffins

Betyg
Betyg
(46)