

Bönburgare
Saftiga och kryddiga vegetariska hamburgare på svarta bönor. Serveras med klassiska tillbehör. Recept av Lotta Lundgren
- 800 g svarta bönor kokta på burk (bruttovikt)
- 1 gul lök
- 1.5 dl fiberhavregryn
- 1 ägg
- 2 vitlöksklyftor, skivade
- 1 färsk jalapenos, skivad
- 1 msk kinesisk soja
- 1 msk mald spiskummin
- 1 msk paprikapulver
- 0.5 msk mald koriander
- 2 msk neutral olja till stekning
- 0.5 tsk salt
- Till servering
- 1 dl majonnäs
- 1 msk sambal oelek
- 4 hamburgerbröd
- 4 salladsblad
- 1 tomat, skivad
Gör så här
- Skölj bönorna och låt dem rinna av. Mosa bönorna med en gaffel. Skär 4 st cm-tjocka skivor av löken och lägg det som blir över av löken i en matberedare. Mixa löken med havregryn, ägg, vitlök, jalapeños, soja, kryddor och salt till en slät smet. Rör ihop smeten med bönorna.
- Hetta upp olja i en stekpanna och skeda upp 4 stora klickar av smeten i pannan. Platta ut till burgare. Stek på låg till medelvärme ca 8 min per sida. Stek även lökskivorna gyllene i en stekpanna med olja.
- Blanda majonnäs med sambal oelek till en dressing. Värm bröden i stekpannan och fyll med sallad, burgare, tomat, lök och chilidressingen.
Bönburgare
Saftiga och kryddiga vegetariska hamburgare på svarta bönor. Serveras med klassiska tillbehör. Recept av Lotta Lundgren
Gör så här
- Skölj bönorna och låt dem rinna av. Mosa bönorna med en gaffel. Skär 4 st cm-tjocka skivor av löken och lägg det som blir över av löken i en matberedare. Mixa löken med havregryn, ägg, vitlök, jalapeños, soja, kryddor och salt till en slät smet. Rör ihop smeten med bönorna.
- Hetta upp olja i en stekpanna och skeda upp 4 stora klickar av smeten i pannan. Platta ut till burgare. Stek på låg till medelvärme ca 8 min per sida. Stek även lökskivorna gyllene i en stekpanna med olja.
- Blanda majonnäs med sambal oelek till en dressing. Värm bröden i stekpannan och fyll med sallad, burgare, tomat, lök och chilidressingen.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2021-02-22
Det här är en favorit! Skulle rekommendera att göra 6st burgare istället för 4 dock, med stektid 6min per sida. Annars blir det extremt stora burgare (vilket iofs är bra om det är vad man vill ha).
2020-07-08
Gjorde en liten barnanpassning - ingen jalapeño och lite mindre vitlök - och det gick verkligen hem! Inga problem att få dem att hålla ihop. Nästa gång testar jag utan ägg enligt tips nedan.
2020-01-26
För mig funkade det fint och burgarna höll ihop. Tips är att göra exakt som det står i receptet nämligen mosad bönorna med gaffel, resten i matberedaren och sedan bara vänd ihop alltsammans. Då behövdes det verkligen bara ett ägg. Sedan klicka direkt i stekpanna med sked och trycka lätt tills de har fått stekyta.
2020-01-14
Mer ägg, typ dubbelt, och gör små burgare så går det bra! Och rätt låg värme.
2019-07-27
Det klart godaste vegetariska recept jag har smakat. Stort beröm till Lotta! Jag och hela familjen tyckte att det var väldigt gott. Som köttätare är det svårt att äta vegetariskt, köttet är maten och det andra är tillbehör. Med detta receptet kan man faktiskt äta goda hamburgare yta kött. Det finns dock en del problem med receptet, burgarna håller inte ihop. De första gick inte att vända. Sen slängde jag i mer havregryn och ett par ägg till. Det blev ändå svårt att få dem att hålla ihop. De sista stekte jag på låg temperatur, då höll de ihop något bättre. Mitt tips är att tredubbla antalet ägg och ta i mer havregryn. Någon tipsade om potatismjöl. Jag ska testa det också nästa gång. Eftersom burgarna håller ihop så dåligt kan det vara bättre att tillaga dem i ugn. Om man följer originalreceptet tror jag att det funkar utmärkt till att ersätta köttfärsen när man gör köttfärssås. Ska testa det också. Tack för ett toppen recept :)
2019-05-04
Väldigt goda!
2019-03-13
Kladdigt och äckligt! Kommer aldrig mer försöka mig på detta recept igen, tyvärr!
2019-01-14
Supergoda burgare!
2018-11-03
Ett lättlagat och gott recept. Burgarna blir väldigt stora och mättande.
2018-08-22
Ha lite av bön-spadet med i burgaren och tillsätt lite potatismjöl så håller de ihop utan animalier. Så blir det ännu bättre :)
2018-06-28
Men jäklar vad god den där var! Jag pimpade majon med sriracha istället för sambal, en liiiten skvätt ketchup och hackad smörgåsgurka och det blev kalasgott.
2018-06-14
Det krävs trots allt inga döda djur.
2018-06-08
Heja @Vego
2018-06-06
Sade inte Lotta i filmen att det inte krävdes några djur?? Ägg och majonäs!!
2018-03-11
Underbart goda och väldigt enkla + relativt snabba! Skippade jalapeño och hade bara lite sambal oelek i majonäsen.. blev precis lagom starkt för min del.. Serverade i brioche-hamburgerbröd. Definitivt en ny favorit!
2018-02-22
Supergoda!
2018-02-15
Frasiga och goda! Blir en favorit!
2017-11-05
”Smeten” var stark men det mildrades vid tillagning. Jättegoda.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Lisa
2021-02-22
Det här är en favorit! Skulle rekommendera att göra 6st burgare istället för 4 dock, med stektid 6min per sida. Annars blir det extremt stora burgare (vilket iofs är bra om det är vad man vill ha).
N
2020-07-08
Gjorde en liten barnanpassning - ingen jalapeño och lite mindre vitlök - och det gick verkligen hem! Inga problem att få dem att hålla ihop. Nästa gång testar jag utan ägg enligt tips nedan.
Sonja
2020-01-26
För mig funkade det fint och burgarna höll ihop. Tips är att göra exakt som det står i receptet nämligen mosad bönorna med gaffel, resten i matberedaren och sedan bara vänd ihop alltsammans. Då behövdes det verkligen bara ett ägg. Sedan klicka direkt i stekpanna med sked och trycka lätt tills de har fått stekyta.
Liselotte
2020-01-14
Mer ägg, typ dubbelt, och gör små burgare så går det bra! Och rätt låg värme.
Magnus
2019-07-27
Det klart godaste vegetariska recept jag har smakat. Stort beröm till Lotta! Jag och hela familjen tyckte att det var väldigt gott. Som köttätare är det svårt att äta vegetariskt, köttet är maten och det andra är tillbehör. Med detta receptet kan man faktiskt äta goda hamburgare yta kött. Det finns dock en del problem med receptet, burgarna håller inte ihop. De första gick inte att vända. Sen slängde jag i mer havregryn och ett par ägg till. Det blev ändå svårt att få dem att hålla ihop. De sista stekte jag på låg temperatur, då höll de ihop något bättre. Mitt tips är att tredubbla antalet ägg och ta i mer havregryn. Någon tipsade om potatismjöl. Jag ska testa det också nästa gång. Eftersom burgarna håller ihop så dåligt kan det vara bättre att tillaga dem i ugn. Om man följer originalreceptet tror jag att det funkar utmärkt till att ersätta köttfärsen när man gör köttfärssås. Ska testa det också. Tack för ett toppen recept :)
Jonas
2019-05-04
Väldigt goda!
Titti
2019-03-13
Kladdigt och äckligt! Kommer aldrig mer försöka mig på detta recept igen, tyvärr!
Malin
2019-01-14
Supergoda burgare!
Anne
2018-11-03
Ett lättlagat och gott recept. Burgarna blir väldigt stora och mättande.
Jennie
2018-08-22
Ha lite av bön-spadet med i burgaren och tillsätt lite potatismjöl så håller de ihop utan animalier. Så blir det ännu bättre :)
Åsa
2018-06-28
Men jäklar vad god den där var! Jag pimpade majon med sriracha istället för sambal, en liiiten skvätt ketchup och hackad smörgåsgurka och det blev kalasgott.
Sigrid A (äter inga döda djur)
2018-06-14
Det krävs trots allt inga döda djur.
Johan
2018-06-08
Heja @Vego
Vego
2018-06-06
Sade inte Lotta i filmen att det inte krävdes några djur?? Ägg och majonäs!!
Linn
2018-03-11
Underbart goda och väldigt enkla + relativt snabba! Skippade jalapeño och hade bara lite sambal oelek i majonäsen.. blev precis lagom starkt för min del.. Serverade i brioche-hamburgerbröd. Definitivt en ny favorit!
Anna
2018-02-22
Supergoda!
Sofia
2018-02-15
Frasiga och goda! Blir en favorit!
Agneta
2017-11-05
”Smeten” var stark men det mildrades vid tillagning. Jättegoda.